Valami nem akar összeállni Manchesterben, Pogbát évekre eltilthatják a labdarúgástól

Valami nem akar összeállni Manchesterben, Pogbát évekre eltilthatják a labdarúgástól

Nem kezdte jól az idényt a nyáron több poszton is erősítő Manchester United, miközben a klub volt játékosa, Paul Pogba doppingbotrányba keveredett, s kettőtől négy évig tartó eltiltást kaphat, amennyiben a következő tesztje is pozitív lesz. Heti körképünk az európai topligákból.

A héten elkezdődtek az európai kupasorozatok is, s bár a topligákban még csak 4-5 fordulón vagyunk túl, nem túlzás kijelenti, hogy ismét dübörög a futballidény. Számos gólgazdag rangadót láthattunk az elmúlt hetekben, s több, nyáron klubot váltó játékos (Harry Kane, Jude Bellingham, Marcus Thuram, Christian Pulisic) is eredményesen mutatkozott be új csapatában.

Az már csak hab a tortán, hogy a Dárdai-klán bevette Berlint: a Bundesliga 2-ben játszó Hertha csapatában rendre megfordul a három Dárdai-fiú, Márton, Palkó és Bence, miközben a kispadról édesapjuk, Pál dirigál.

Valami nem akar összeállni Manchesterben

Szerda este a Manchester United elszenvedte idei negyedik vereségét, miután a Bayern München egy fordulatos mérkőzésen 4-3-ra győzött a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A “Vörös Ördögök” eddigi hat tétmérkőzésükből csupán kettőt tudtak megnyerni, a szurkolók pedig már most az interneten élcelődnek, mondván, ezúttal kit fognak hibáztatni a rossz teljesítményért?

Elvégre már nincs a klubnál az egojával állítólag rossz öltözői hangulatot teremtő Cristiano Ronaldo, nem játszott a rendre sok hibát vétő hátvéd, Harry Maguire, illetve több mint 10 év után távozott a szurkolók által lesajnált spanyol hálóőr, David de Gea is. Utóbbi távozását kis túlzással ünnepelték Manchesterben, s bár tény, hogy fénykorához képest kissé megkopott, de Gea a tavalyi szezon végén azért elnyerte az Aranykesztyű-díjat.

Arról nem beszélve, hogy ő volt az utolsó bajnok, akit még Sir Alex Ferguson hozott a csapathoz. Erik ten Hagnak azonban egy lábbal sokkal ügyesebb, s ezáltal a támadásokba jobban beépíthető, agilisabb hálóőrre volt szüksége. Így került a képbe az Interrel júniusban BL-döntőt játszó André Onana, akinek labdajátéka kulcsfontosságú volt a milánóiak támadásépítéseiben, s aki a statisztikák szerint a sorozat 2022/23-as idényében 7,8 góltól mentette meg a fekete-kékeket.

A szerdai BL-mérkőzés után magára vállalta a felelősséget és a kamerák előtt kért elnézést teljesítményéért, ami szimpatikus dolog Onana részéről, ám arról már nem csak ő tehet, hogy a manchesteri védelem, amely az előző idényben a harmadik legkevesebb gólt kapta, az új szezon első hat mérkőzésén 14-szer kapitulált.

A Bayern elleni mérkőzésen ráadásul egy negatív rekord is megdőlt, ugyanis 1978 óta nem fordult elő olyan, hogy a Manchester United egymást követő három mérkőzésén legalább három gólt kapott. Ezen a ponton pedig már nemcsak Onanát és a védelmet, hanem a középpályát és az edzőt is elő lehetne venni, sérült játékosok ide vagy oda.

A holland szakember tavaly a 3. helyre kormányozta a „Vörös Ördögök” hajóját, ám ha nem talál megoldást csapata hatékonyabb védekezési és támadásépítési problémáira, akkor a modern futballpolitikát figyelembe véve nem biztos, hogy sokáig húzza. Persze, ez csak feltételezés. Mindenesetre valami nem akar összeállni Manchesterben hosszú évek óta, hiszen Erik ten Hag már a nyolcadik szakember Ferguson óta, s a bajnoki címet azóta sem sikerült elhódítani.

Paul, a polip

Hírdetés

Talán még mind emlékszünk Paulra, a polipra, aki csáprátétellel jósolta meg a 2010-es dél-afrikai vb eredményeit. A polip becenévre hallgat Paul Pogba is, miután futás közben hosszú végtagjai olyan hatást keltenek, mint a polip csápjai. Pogba esete a modern labdarúgás egyik legfrappánsabb s egyben legszomorúbb sztorija, hiszen adott a Manchester United tehetséges fiatal középpályása, aki kevés bizalmat kap Fergusontól, s ingyen távozik az olasz bajnokságot évekre leuralni készülő Juventushoz.

2016 nyarán aztán a Manchester United 105 millió euróért visszavásárolja a franciát, aki bár 154 mérkőzésen 29 gólig jut, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket sérülései és a hullámzó teljesítménye miatt. Időközben többször felmerül a távozás és a Juventushoz való visszatérés lehetősége is. Végül utóbbira kerül sor: 2022 nyarán a torinóiak ismét ingyen csapnak le rá, ám az a Paul Pogba már nem az a Paul Pogba volt, aki 2016-ban elhagyta az „Öreg Hölgyet”.

Ráadásul a bemutatkozására is csak az idei év februárjában került sor, miután a folyamatosan térd- és izomsérülések hátráltatták, s az előző idényben mindent összevetve 6 mérkőzésen játszott, csupán egyszer volt kezdő, s mindösszesen 19 percet töltött a pályán. Közben a Serie A legjobban kereső játékosa volt, évi 10 millió euró körüli összeggel.

Pogba tehát feltehetően nagy reményekkel várta az idei szezont, amelyben ezidáig 2 mérkőzés jutott neki, s meglehet, hogy egy ideig megint nem látjuk pályán. A szeptemberi válogatott szünet alatt derült ki, hogy Pogba pozitív doppingtesztet produkált, miután az augusztus 20-i Udinese elleni bajnokin vett mintájában tesztoszteront találtak.

A középpályás ideiglenes eltiltásban részesült, az olasz sajtó szerint pedig amennyiben a B teszt is pozitív lesz, minimum kettő, de akár négyéves eltiltásra számíthat. Paul Pogba második eljövetele tehát egyelőre nem úgy alakul, ahogyan azt egyik-másik oldalon elképzelték.

A hét gólja

Kedd este a Lazio az utolsó utáni pillanatokban egyenlített az Atlético Madrid ellen, a római hálóőr Ivan Provedel fejesgóljával. Ilyenre 2010 óta nem volt példa, az olasz kapuson kívül pedig mindössze hárman voltak képesek hasonló bravúrra.

A hét nyilatkozata

„Én is Szoboszlai-drukker lettem. (…) Meglepett, hogy milyen gyorsan megszokta az Anfieldet is. Már az első meccstől kezdve olyan volt, mint egy Rolls-Royce! Fantasztikus játékos. Az idény igazolása lehet, annyira jó!”– nyilatkozta a Tottenham és a Liverpool egykori, 42-szeres angol válogatott csatára, Peter Crouch a 90.min magazin podcastjében.

7 hír 1 mondatban


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »