Valamennyi miniszterjelölt vette a szakbizottsági akadályt, Cseke Attila bölcsődéket építene

Valamennyi miniszterjelölt vette a szakbizottsági akadályt, Cseke Attila bölcsődéket építene

Kedvezően véleményezték szerdán a parlamenti szakbizottságok a Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök kormányába javasolt miniszterjelöltjeket, köztük az RMDSZ által delegált tárcavezetőket. Utóbbiak közül Cseke Attila közölte: a fejlesztési és közigazgatási tárca élén a decentralizáció, a települések, megyék és régiók fejlettsége közötti különbség csökkentése, a helyi közösségek fejlesztése és az új bölcsődék építése lesz a prioritása.
A szakbizottságok véleményezése konzultatív jellegű. A kormánynévsorról és a kormányprogramról a plénumnak is szavaznia kell, az ülés szerdán délután kezdetét vette a törvényhozásban. A kormány beiktatásához a képviselők és a szenátorok többségének szavazatára van szükség. Szakbizottsági meghallgatásán a fejlesztési és közigazgatási minisztérium élére javasolt Cseke Attila közölte: a decentralizáció, a települések, megyék és régiók fejlettsége közötti különbség csökkentése, a helyi közösségek fejlesztése mellett az új bölcsődék építése lesz a szaktárca prioritása.

Hírdetés

A nagyváradi politikus elmondta, a közigazgatásban is decentralizációra van szükség, csak így nyújthatnak a közintézmények megfelelő szolgáltatásokat az állampolgároknak. Cseke Attila elmondta: a PNDL fejlesztési program folytatására van szükség a helyi közösségek fejlődése érdekében. A miniszterjelölt ugyanakkor olyan, a társadalom gondjaira pontszerű választ adó intézkedések foganatosítását helyezte kilátásba, mint például a bölcsőderendszer fejlesztése.

„Annak érdekében, hogy a fiatal párok családot alapíthassanak, és a fiatal anyák visszatérhessenek dolgozni gyermekvállalás után, új bölcsődéket kell építeni. Uniós viszonylatban Románia áll a leggyengébben a bölcsődék számát illetően. Az Eurostat adatai szerint az országban elő, három év alatti gyermekek csak három százalékénak van helye bölcsődében. 368 bölcsőde van országszerte, ez átlagban megyénként kevesebb, mint 10. Sürgős fejlesztéseket kell foganatosítani ezen a területen” – idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attilát. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »