Vakcinázás, tesztelés, állampolgári fegyelem – Az Összefogás Covid-munkacsoportja bemutatta járványügyi javaslatait

Vakcinázás, tesztelés, állampolgári fegyelem – Az Összefogás Covid-munkacsoportja bemutatta járványügyi javaslatait

Dél-Szlovákia és a magyarlakta területek jelenleg az ország legfertőzöttebb régiói közé tartoznak. Az Összefogás párt ezért a napokban munkacsoportot hozott létre, melyhez szakértői szinten az MKP igen, a Most-Híd azonban nem csatlakozott.

A munkacsoport rendszeresen ülésezik, hogy áttekintse az aktuális járványügyi helyzetet, és megoldásokat javasoljon a központi járványügyi bizottságnak is.

Három javaslatot tolmácsolnak a központi járványstábnak

Mai munkatalálkozójuk eredményeiről Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke, valamint Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kórház korábbi igazgatója, és Agócs Gergely, Királyrév polgármestere adott tájékoztatást.

Horváth Zoltán elmondta, hogy a munkacsoport három javaslatot fogalmazott meg a központi hatóságok felé. Ezek elsősorban a vakcinázással, teszteléssel és a polgári fegyelmezettséggel kapcsolatosak:

Vakcinázás – A munkacsoport javasolja, hogy Szlovákia is próbáljon önállóbb lenni az oltóanyag beszerzésében, követve más EU-s országok példáját. Ezzel a beoltottsági ráta is növelhető lenne.

Üdvözölték a pedagógusok előtérbe kerülését, ugyanakkor szerintük további társadalmi csoportok esetében is indokolt lenne a kritikus infrastruktúrába való besorolás. Konkrétan az önkormányzati dolgozók, buszsofőrök, volti eladók, oktatásügyben dolgozó egyéb munkatársak, vagy a gondozó szolgálatok munkatársai. A munkacsoport egy oltási stratégia elkészítését is kéri az egészségügyi tárcától, mely ajánlásokat fogalmazhatna meg például arra vonatkozóan, hogy mikor menjenek oltásra azok, akik már voltak pozitívak.

Tesztelés – Horváth Zoltán elmondta, hogy az északi járások, amelyek korábban kerültek fekete besorolásba, és estek általános tesztelés alá, jelenleg jobb számokat tudnak produkálni. A tesztelés ezért szerinte szükséges.

Központi ajánlások és állampolgári fegyelem – a munkacsoport szerint a kevesebb néha több alapon egyértelműsíteni kellene a központi előírásokat. Ezzel a sok kivétel okozta kaotikus helyzet is megelőzhető lehetne, amikor a sok kivételt halmazában mindenki megtalálja a saját alibijét a kivételre.

Fontos az előírások betartatása

Elhangzott továbbá, hogy nagyon fontos lenne az ellenőrzések fokozása is  fekete besorolású járásokban. Nagy bajok vannak ugyanis az állampolgári fegyelemmel. Horváth továbbá szorgalmazta, hogy a véges emberi erőforrások miatt kérik a kedvezőbb besorolású járásokból az emberi erőforrásokat átcsoportosítani a kritikus régiókba. Az Összefogás Covid-szakértői egyútta a lakosságot is kérik, hogy vegyék fel az első hullámban tapasztalt fegyelmezettséget.

Agócs Gergely gyakorló polgármesterként a tesztelések fontosságára mutatott rá. Mint mondta, ezzel is a polgáraik érdekeit képviselik, tekintve, hogy a munkavállalóknak hétnapos teszttel kell rendelkezniük, ami állami előírás.

“Nem jó dolog, ha egyes önkormányzatok elkezdenek lázadozni, hogy nem fogják a teszteléseket végezni, mivel nem az államnak tesznek ezzel keresztbe, hanem saját lakosaiknak”

Hírdetés

– mondta.

Nehezményezte, hogy az állam késik a tesztelési folyamatok pénzügyi fedezetével. Kérte, hogy az állam kezelje partnerként az önkormányzatokat a megelőzésnél is, megfelelő anyagi fedezet biztosításával. Például az FFP2 szájmaszk megvásárlása,, vagy a vitamincsomagok összeállítása terén a veszélyeztetett lakosság számára.

Enyhén javuló helyzet a magyarlakta régiókban

A Körkép.sk kérdésére Horváth Zoltán elmondta, hogy biztató, hogy a magyarlakta régiók a sorozatos antigéntesztelések következtében már enyhe javulást mutatnak, amit jó lenne megtartani. Ez reményt adhat arra, hogy a magyarlakta járások a feketéből átkerülhetnek a kedvezőbb besorolású járások közé.

Kérdésünkre, hogy állami vagy önkormányzati hatáskörben lenne-e inkább ildomos hagyni a teszteléseket, elmondta, hogy állami hatáskör esetén bizonyára hatékonyabban lehetne mindezt kezelni, aminek azonban kapacitásbeli korlátai is lehetnek.

Konkrét javaslatként fogalmazódott meg, hogy iskolanyitás után legalább az iskolák tesztelései során csatasorba lehetne állítani az ország orvostanhallgatóit, akiknek már megvan a nővéri végzettségük, más országok példája alapján.

A nyitással kapcsolatban a Covid-automata a döntő

Az éttermek és egyéb szolgáltatások esetleges megnyitásával kapcsolatos kérdésünkre Horváth úgy válaszolt, hogy ez immár a Covid-automata szerint történik. Mégpedig differenciáltan az egyes járásokban, attól függően, hogy hol milyen a járványhelyzet.

„Általános érvényű nyitásra úgy gondoljuk, hogy még nincs itt az idő. Főleg azokban a járásokban, ahol a számok rosszak. Ahol kedvezőbbek, ott a nagyon megfontolt és óvatos nyitás adott. Az éttermeket a gazdaságvételmi csomag keretében kellene kártalanítani ott, ahol nem megoldható a nyitás”

– reagált Horváth.

A sajtótájékoztatóról készült, élőben rögzített videónk itt tekinthető meg:

Holnap az MKP tart sajtótájékoztatót az aktuális járványügyi helyzetről. A párt szakmai alelnöke, Farkas Iván a hétvégén arról számolt be, hogy az Érsekújvári járás polgármestereinek szombati találkozóján több járványügyi javaslat is született.

Az MKP szakmai alelnöke általános nyitásról ír

Bár Szlovákia jelenleg világelső az egy főre eső Covid-19 miatti halottak számát illetően, Farkas arról ír, hogy meg kell nyitni a gazdaságot. A járás polgármesterei által elfogadott határozatok értelmében konkrétan az éttermek, áruházak, boltok, további szolgáltatások mielőbbi megnyitását sürgeti.

Emellett az oktatási intézmények haladéktalan és biztonságos megnyitását is szorgalmazza, a Covid-teszteléseket pedig szeretné, ha az önkormányzatok helyett újra az állam vállalná magára.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »