Vajon megérzi a TikTok az EU büntetésének súlyát?

Vajon megérzi a TikTok az EU büntetésének súlyát?

A hét végén érkezett a hír, miszerint a gyermekek adatvédelmi jogainak megsértése miatt brutálisnak nevezhető, 345 millió eurós bírságot szabott ki pénteken a TikTokra az írországi adatvédelmi bizottság (DPC) az Európai Unió nevében eljárva. Vajon mennyire befolyásolja ez a kínai közösségi oldal európai erősödését?

Első látásra semmennyire, mert ahogy az EU képtelen volt fellépni a Facebook törvénysértéseivel szemben, úgy a TikTok sem fog megijedni az ilyen büntetésektől. Tegyük hozzá, van is miből kifizetnie a 345 millió eurót, hiszen fejlődése szinte megállíthatatlannak tűnik még akkor is, ha a nyugati hatalmak már korlátozni kezdték a TikTokot az egyes hivatalokban, minisztériumokban, mert félnek az adathalászattól és sok minden mástól is.

Hírdetés

A növekedési lehetőség tehát még jelentős, s még a tájainkon sincs olyan szinten beépülve, ezért ezen a felületen az egyének és a cégek is nagyobb építkezésbe kezdtek, hogy ne csak propagálják magukat, hanem bevételt is szerezzenek segítségével. Közben azt is látni kell, ma már nem csupán a rövid videók miatt hódít a kínai oldalt, amit a Meta vagy a Youtube is lemásolt, de a hosszabb videók is egyre népszerűbbek. 

Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a világ vezető technológiai cégeit adatvédelmi téren szabályozó uniós hatóság felelősségre vonja a TikTokot. A DPC három hónapot adott a talált jogsértések orvoslására. A TikTok szóvivője közölte: nem értenek egyet a döntéssel, különösképp a bírság mértékével. Megítélésük szerint az ellenük megfogalmazott kritikák már nem aktuálisak, mivel a szóban forgó gyakorlatot még az adatvédelmi hatóság 2021 szeptemberében megkezdett vizsgálata előtt alkalmazták.

Az viszont biztosra vehető, a harc az európai hatóságok és a TikTok között folytatódni fog a jövőben is, ahogy a közösségi oldalak egymás közt is nagy versenyben vannak. A Meta hazájának számító Egyesült Államokban is egyre erősebbek a kínaiak és a hazai piac nagyvállalatai is egyre inkább fordulnak a TikTok felé, ami a reklámok mennyiségében is meglátszik, s ebből az is egyértelmű, hiába szeretne a politika határt szabni a kínai oldal fejlődésének, ez egyre nehezebbé válik, mert módszerei működnek és a felhasználok egyre több időt töltenek az oldalon. A havi statisztikák szerint átlagosan 850 percet, ami közel fél órát jelent naponta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »