Vágj bele otthonod vegyszermentesítésébe: újra indulnak Tiszta otthon ÖkoKörök Copy

Úgy érzed, már eleget hallottál a takarítószerek egészségkárosító hatásáról? Te is zöldítenéd a takarítási szokásaidat? Akkor most itt a lehetőség: vágj bele társaságban, inspirálódj másoktól, csináljátok együtt – csatlakozz egy Tiszta otthon ÖkoKörhöz! Mutatjuk, hol indulnak csoportok, amelyekhez még lehet csatlakozni. A háztartászöldítő kezdőcsomagot és a munkafüzetet mi biztosítjuk!

A hazai és nemzetközi szinten is nagy sikerrel zajlott ÖkoKör és ÖkoKör Kamra folytatásaként, a Green&Safe LIFE-styles projektje részeként a TVE 2019 óta rendszeresen szervez háztartás zöldítő Tiszta otthon ÖkoKörök csoportokat.

Mi ez?

A Tiszta otthon ÖkoKör résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben takarítani, tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot.

A résztvevők 5-8 fős csoportokban járnak össze 5 héten keresztül, hogy egy csoportvezető, egy munkafüzet és egymás segítségével hétről-hétre különböző környezet- és egészségtudatos fortélyokat próbáljanak ki, és rutint szerezzenek a zöld takarításban. A Tiszta otthon ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretein belül mutatja meg az egyéni megoldásokat.

Idén ősszel mások mellett Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül blog írója is vezet Tiszta Otthon ÖkoKör-t. Elmondta nekünk, miért:

“Rendszeresen megdöbbenek az emberek hozzáállásán, és olyankor kicsit csüggedten konstatálom, hogy milyen kicsi burokban is élek.

Az Ökokör képzés két napján óriási energiákat és új lendületet kaptam a többiektől. Láttam azt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező hölgyek milyen eltökélten, gondolkodás és kétely nélkül akarnak változtatni a környezetükben élők gondolkodásmódján.”

Közös pont: a kíméletes módszer – és nem csak a takarításban

A mostani csoportokat elindító képzésen velünk volt Balla Gabi stílustanácsadó és stylist is. Amikor Gabit arról kérdeztük, mennyire érzi magához közelinek az ÖkoKörök szemléletét, a kíméletességet emelte ki, aminek nagyon örültünk.

“Az Ökokör nem erőltet, nem ellenőriz, nem bírál és nyilván nem szankcionál. Az Ökokör ajánl, javasol, segít. A magam részéről hiszek – más területen is – ebben a módszerben.

Azzal, hogy megosztom a saját tippjeimet, tapasztalataimat és módszereimet erre fogékony ismerős, vagy épp teljesen idegen emberekkel, máris terjedhet a tudatosság. Lehet, hogy ma csak a gondolat fogant meg, holnap már kipróbálja, majd beépül a mindennapokba. Ami pedig erőltetés nélkül, saját szándék alapján épül be, nagy valószínűséggel meg is marad.

A csoportvezető képzésen remek volt olyan közegben eltölteni két napot, ahol mindenkinek természetes volt a természetesség :-). Ahol az lett volna a furcsa, ha valaki még használ “wc kacsát” 🙂 és nem az a megrökönyödés, hogy a szódabikarbóna szinte mindent visz.

Lelkesítő volt, ahogy azok a tagok beszéltek a munkájukról és az eredményeikről, akik már régebb óta az ökokör tagjai, hogy az ország különböző pontjairól is elutazik valaki és két napot eltölt ökotudatos közegben, hogy majd módszereket elsajátítva visszatérjen és hirdesse a környezettudatos élet elméletét és praktikákat tanítson meg hozzá hasonló, tudatos embereknek. A két napot azzal zártam magamban, hogy van remény egy zöldebb jövőre! :-)”

Csodálatos lehetőség, valós megoldás

Szintén részt vett a csoportvezető találkozón és velünk indít Tiszta Otthon ÖkoKör-t Nagy Réka Ökoanyu szerkesztő-újságíró, számos zöld háztartás témájú könyv szerzője. Rékának a  lehető legjobbkor érkezett az ökokör-vezető képzés:

“pontosan annak az első lépésnek a megtételét teszi sokkal könnyebbé, amit sokszor és sokan még a meglévőelhatározás mellett is nehezen tesznek meg. Ebben a folyamatban hatékonyan, egy jó módszertannal facilitálni az embereket szerintem csodálatos lehetőség és valós megoldás lehet.”

“Mindez nagyon hasonlít az eddigi munkámra, hiszen továbbra is a kis lépések, az ökologikus gondolkodás elsajátítása van a fókuszban, de a módszertan segít közösségi szintre emelni ezeket az eddig atomizált cselekvéseket.

A képzéssel kapcsolatban az volt a legjobb élményem, hogy a közösség közös szándékára és erejére épül, felbontva a sok esetben megszokott tanár-diák, vezető-hallgató felállást és közös munkára ösztönöz.

Hírdetés

Az ÖkoKöröket és a vezetőképzést is jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki tevékenyen részt szeretne venni az ökológia problémák megoldására irányuló munkában.”

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha…szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.Itt indulnak csoportok 2020 őszén:

ÖkoKör ONline – Szász Nóra

• első találkozó: 2020.október 15. (a csoporttagok megegyezése szerint)
• További infó, csatlakozás itt >>>

Zalaegerszeg – Király Virginia
• első találkozó: 2020.október 06. 18-20 h
• További infó, csatlakozás itt >>>

Kecskemét – Kakulya Ildikó
első találkozó: október 13. 17 h
További infó, csatlakozás itt >>>

Pécs – Lettnerné Barta Gabriella
helyszín: Balokány-liget, Pepita épület
jelentkezési határidő: október 11.
első alkalom: október 14. 17 óra
További infó, csatlakozás itt: Aranyosi Tímea, okovaros[kukac]gmail.com

Isaszeg – Nyári Petra
első alkalom: október 15.
További infó, csatlakozás itt >>>

Pilis – Tasi Zsuzsanna
első alkalom: október 31.
További infó, csatlakozás itt >>>

Pilisborosjenő – Budahelyi Dalma
első alkalom: október 6.
További infó, csatlakozás itt >>>

Szentendre – Balogh Boróka
első alkalom: október 10. 10 h
További infó, csatlakozás itt >>>

Szentendrén indít csoportot Kocsis-Kupper Zsuzsanna is, de hozzá ezalkalommal már nem tudtok csatlakozni.

Néhány csoport már betelt, de van, akihez később tudsz még csatlakozni:

Kővágó Györgyi Kulcson indít zárt ÖkoKör csoportot, ahogy Szilágyi Lili is ismerősei körében szeretné terjeszteni az öko-életmódot.

Nagy Réka, Ökoanyu budapesti csoportja már betelt, míg Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül Gödöllőn indítja hamarosan 10 fős csoportját.

Hozzájuk már sajnos nem tudsz csatlakozni, de úgy hallottuk, akadnak, akik több ÖkoKört terveznek! 🙂

A csoportok indulásáról folyamatosan tájékoztatunk Titeket!

A listát folyamatosan frissítjük október végéig, a meghirdetett ÖkoKörökhöz Facebook oldalunkon is csatlakozhattok. Látogass vissza pár nap múlva, ha még nem találtad meg az ideális csoportot!

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ez a poszt Vágj bele otthonod vegyszermentesítésébe: újra indulnak Tiszta otthon ÖkoKörök Copy először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »