Vádiratot nyújtott be az ügyészség Andrej Kiska volt államfő adóügyében

Vádiratot nyújtott be az ügyészség Andrej Kiska volt államfő adóügyében

Kedden (április 12.) vádiratot nyújtott be Andrej Kiska volt köztársasági elnök adóügyében az Eperjesi Kerületi Ügyészség (KP) ügyésze – tájékoztatott az ügyészség a közösségi hálón.

Az ügyész vádiratot nyújtott be kedden a Poprádi (Poprad) Járásbírósághoz E. K. és A. K. vádlott ellen folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt” – közölte az ügyészség. Az ügy a KTAG által 2013 júniusára, 2013 novemberére és 2014 áprilisára vonatkozó, összesen 155 184,40 euró jogtalan visszaigénylésével kapcsolatos.

Hírdetés

„Egyelőre nincs ilyen információm” – mondta Kiska a TASR hírügynökségnek, és hozzátette, hogy csak akkor fog nyilatkozni, ha a vádiratról információja lesz.

„Ha bűnösnek találják, 7-től 12 évig terjedő letöltendő börtönbüntetés vár rá” – mondta a TASR-nek Peter Kováč, a Nagyszombati  Egyetem Jogi Karának docense. Kováč hozzátette, a volt elnök esetében súlyosbító körülmény lenne, ha ő volt a bűncselekmény szervezője.

Az ügy a Kiska elnökválasztási kampányával kapcsolatos költségek elszámolásával függ össze. A volt köztársasági elnök sokáig tagadta a vádakat, és Robert Fico volt miniszterelnök, az ellenzéki Smer-SD elnöke bosszújának nevezte. Kiska azzal is érvelt, hogy csak egy harmadik nyomozó tett vádemelési javaslatot ellene, miután ketten nem találtak a bűncselekmény elkövetésére utaló bizonyítékokat. Fico korábban azt válaszolta, hogy az ártatlanság vélelme fennáll, a bíróságnak kell döntenie az ügyben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »