Vadbaleset – mi a teendő ilyen esetben?

Vadbaleset – mi a teendő ilyen esetben?

Az őszi hónapokban megnövekednek a vadgázolások, amennyiben a sofőrök ilyen esetben helytelenül járnak el akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

Amennyiben a gázolást követően a sofőr a hatóságok értesítése nélkül elhagyja a helyszínt, és az úttesten hagyja az állatot, a tetem pedig sérüléssel vagy halálesettel végződő balesetet okoz, a felelőtlen sofőr akár 2-12 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. A sérült állatot nem szabad elszállítani a helyszínről, mivel ebben az esetben is fennáll a törvénysértés lehetősége.

Az előírások figyelmen kívül hagyása azt jelentené, hogy a sofőr illegálisan vadászta le az állatot. Ebben az esetben pedig már orrvadászatról beszélhetünk”

Hírdetés

– jegyezte meg Imrich Šuba, a Szlovák Vadászszervezet tagja.

Minden esetben értesíteni kell a rendőrséget, akik megbízott személyeket küldhetnek a helyszínre, és kiszabadíthatják vagy eltávolíthatják az elpusztult állatot. Semmiképp sem szabad önkényesen elszállítani az elgázolt vadat. Abban az esetben, ha a sofőr vadat gázolt köteles figyelmeztető háromszöggel kijelölni az akadályt.

Az állatot semmiképp se tegyük az autóba mivel ilyenkor fennállhat az orvvadászat bűntette. A sofőr ilyen esetben akár két évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat“

– figyelmeztetett Denisa Bárdyová, rendőrségi szóvivő.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »