Vádat emeltek az M5-ös autópályán a rendőrökkel szemben fegyvert használó iraki embercsempészek ellen

Vádat emeltek az M5-ös autópályán a rendőrökkel szemben fegyvert használó iraki embercsempészek ellen

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat három iraki férfi ellen a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon. Az elkövetők menekülés közben többször a rendőrökre lőttek. 

Hírdetés

A két férfi 2022. november 14-én, reggel – egy jól szervezett bűnszervezet tagjaiként – az M5 autópályán, Budapest felé közlekedett kisteherautóval, amelynek rakterében 21 szír állampolgárságú illegális határátlépőt szállítottak.

A vádirat szerint a rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt intézkedést kezdeményeztek, a jármű vezetője azonban figyelmen kívül hagyta a megállásra utasító jelzéseket, majd többször nagy sebességgel irányjelzés nélkül sávot váltott, hosszasan a leálló sávban közlekedett, és a gépjárművét szándékosan az egyik szolgálati autó közvetlen közelébe kormányozta, veszélyeztetve az abban ülő rendőrök életét és testi épségét.

A menekülés során, a gépjármű jobb első ülésén utazó férfi az ablakon kihajolva egy gáz-riasztó fegyverrel háromszor a levegőbe lőtt, majd öt célzott lövést adott le a szolgálati gépjárművek irányába, és négy üvegpalackot is feléjük dobott. Budapestre érve az elkövetők a megengedett sebességhatár túllépésével a záróvonalon áthajtva a leállósávban és a buszsávban haladtak tovább, majd amikor a forgalmi viszonyok miatt kénytelenek voltak megállni, kiszálltak, a szalagkorláton átugorva elfutottak, miközben egyikük célzott lövéseket adott le az őket gyalogosan üldöző rendőrök irányába.

A harmadik vádlott – társával – úgynevezett előfutóként haladt autójával a tehergépjármű előtt, és a fegyvert is ő helyezte el a járműben azért, hogy társai az esetleges rendőri intézkedést erőszakkal vagy fenyegetéssel megakadályozzák.

A többszörösen minősített embercsempészés bűntette miatt a Fővárosi Főügyészség 2023. július 24-én már vádat emelt az elkövetők és három társuk ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A nyomozó ügyészség vádiratban a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást, továbbá a sofőrrel szemben járművezetéstől eltiltást is indítványozott, valamint azt, hogy a bíróság egyesítse az ellenük indult büntetőeljárásokat.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »