Üzentek a késlekedőknek – örökre elbúcsúzhatnak balatoni stégjeiktől

Üzentek a késlekedőknek – örökre elbúcsúzhatnak balatoni stégjeiktől

November elseje után hivatalosan már nem lehet stég a Balatonban.

Balatonmárián a fenti előírás ellenére még több mint száz stég van a vízben, amiket november elsejéig ki kellett volna a tulajdonosoknak emelniük a vízből és csak április elseje után lehet visszahelyezni őket – adta hírül a sonline.hu. Galácz György, Balatonmária polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy minden vízállást kiszedtek-e a tulajdonosok.

Hírdetés

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője szerint azért nincs a vízben maradása az állásoknak, mert a viharok elmozdíthatják, télre a mederben maradva befagyhatnak, elsodródhatnak, deformálódhatnak, víz alá kerülhetnek, az időjárási körülmények hatására víz alatti akadályokká, komoly veszélyforrássá válhatnak.

A jogszabály szerint a Balatonban hagyott vízi állások tulajdonosait először figyelmeztetik, majd ha nem történik semmi, akkor eltávolítják a stégeket, akár darabokban is.

Siklós Gabriella hozzátette, az engedéllyel rendelkező stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült bejárókat, illetve nádassal védett részeit nem kell kiszedni, csak azok nyílt vízbe érő részeit. A szóvivő elmondta, a november 1-jei határidő lejárta után a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság partőrei folyamatosan ellenőrzik a stégeket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »