Üzenet Berlinnek: A migránskérdés döntött a németországi tartományi választásokon

Üzenet Berlinnek: A migránskérdés döntött a németországi tartományi választásokon

Nyitókép: Bjorn Hecke, az AfD türingiai elnöke

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali, populista párt nyerte meg a kelet-németországi Türingia tartományban rendezett regionális választást. A Cseh Köztársasággal határos Szászországban az AfD szorosan a második helyen végzett Michael Kretschmer jelenlegi kormányfő Kereszténydemokrata Uniója (CDU) mögött.

Olaf Scholz kancellár koalíciója számára a választás kudarccal végződött. Ez derül ki az ARD és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltatók ma, a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett előrejelzéseiből, az ún. exit-pollokból.

Ha az előrejelzések beigazolódnak, a második világháború óta ez lesz az első alkalom, hogy szélsőjobboldali párt nyer regionális választást Németországban.

Türingiában az előrejelzés szerint az AfD a szavazatok 30,5 százalékát szerezte meg, a második CDU jelentősen lemaradt – 24,5 százalékot szerzett. Szászországban lényegesen kisebb a különbség az első és a második hely között: az előrejelzés szerint a CDU a szavazatok 31,5, az AfD 30 százalékát szerezte meg.

Kretschmer (CDU) szász kormányfő „ok az ünneplésre”-nek nevezte az előzetes eredményeket. Szerinte a mai választás a berlini kormánypártoknak is üzenet, hogy az emberek csalódottak politikájukban. A CDU/CSU konzervatív szövetség ellenzékben van a Bundestagban. A türingiai kereszténydemokraták vezetője, Mario Voigt kijelentette, hogy a második hely ellenére pártjának kell tartományi kormányt létrehoznia. Voigt nem volt hajlandó együttműködni az AfD-vel.

Hírdetés

Az AfD türingiai vezetője, Björn Höcke „történelmi győzelemnek” nevezte pártja eredményét. Kijelentette, kész vállalni a kormányzati feladatokat. Höcke a párt egyik legellentmondásosabb arca, és a párt nacionalista szárnyához tartozik. Képzett történelemtanár, akit többször sújtott pénzbírsággal a bíróság, mert a Mindent Németországért náci szlogent használta. A múltban például Höcke 180 fokos szemléletváltást követelt a német történelemben. Alice Weidel, az AfD társelnöke a szászországi és türingiai választási eredmény becslését a Scholz-kormány gyászindulójának nevezte.

Az AfD szélsőjobboldali párt tevékenysége miatt a szövetségi kémelhárítás célkeresztjébe került A türingiai és szász titkosszolgálatok bizonyítottan szélsőséges erőfeszítésekkel rendelkező pártnak minősítették.

A mai regionális választások kudarccal végződtek a német kormány összes pártjai számára. A 2021-es szövetségi választást megnyerő Scholz-féle szociáldemokraták (SPD) az előrejelzések szerint Szászországban a szavazatok 8,5 százalékát, míg Türingiában hét százalékot sikerült szerezniük. A zöldek egyáltalán nem kerültek be a türingiai parlamentbe, Szászországban láthatóan csak fél százalékponttal lépték át az ötszázalékos küszöböt. Scholz koalíciós kormányának harmadik formációja – a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) – nem jutott be a regionális parlamentek egyikébe sem. A berlini kormány összeomlása azonban nem várható emiatt. A rendes német választásokat jövő szeptemberben tartják.

Türingiában az előrejelzések szerint Bod Ramelow jelenlegi miniszterelnök baloldala is bejutott az államgyűlésbe. De csak a szavazatok 12,5 százalékát szerezte meg. 2019-ben még 31 százalékot szerzett. Szászországban a baloldal nem lépte át az öt százalékos küszöböt.

A német média szerint a választási kampány nem a regionális kérdésekre koncentrált. Az ellenzéknek a Scholz kancellár szövetségi kormányával szembeni elégedetlenségének kihasználására tett kísérlete dominált. A találkozókon gyakran szó esett az ukrajnai háborúról, a drága energiáról, a bűnözésről és a migrációról.

Ez utóbbi témát a nagy vihart kavart solingeni késeléses terrortámadás hozta felszínre, amelyben egy héttel ezelőtt egy szíriai fiatal megölt három embert, nyolc másikat pedig megsebesített. A 26 éves támadó egy sikertelen menedékkérő, akit nem sikerült kitoloncolni Németországból.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »