Utcafórum lesz Szombathelyen a bántalmazott férfiakért.

Utcafórum lesz Szombathelyen a bántalmazott férfiakért.

Szeptember 16-án du. 2 és 4 óra között utcafórumot tart a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság és a Modern Férfipolitikáért Mozgalom, Szombathelyen, a Fő téren, a Szent Háromság szobor előtt. A fórum témája a bántalmazások férfiáldozatairól szól.

Sajnos messze azt tapasztalhatjuk, hogy míg a nők problémái jó úton vannak a megoldás felé, addig a férfiakéi sokszor még a felismerésig sem jutnak el. Itt az ideje szélesebb társadalmi párbeszédet kezdeni az erőszak férfi áldozatairól – mit tehetnek, mit élnek át, hogyan szabadulhatnak ki az áldozatszerepből?

Ma már egyértelmű, hogy az erőszak férfiáldozatai éppen olyan társadalmi segítségre szorulnak, mint a női áldozatok. Gyakran vaskos előítéletekkel találkoznak a bántalmazott férfiak, előfordult például, hogy a nő által megtámadott férfi ellen indítottak eljárást a rendőrségen, könnyű testi sértés vádjával, holott még csak védekezni sem védekezett a megtámadott.

Amúgy is kísérletileg igazolt, hogy ha veszekedő párt látnak az emberek az utcán, mindig a nő oldalára állnak, vagy kinevetik a megtámadott férfit. Ez a fajta hozzáállás is nehezíti az áldozattá vált férfiak segítségkérését, hiszen nem szeretnének a környék Nyúl Béláivá válni.

Hírdetés

Ráadásul magyar kutatások szerint az erőszakban a tipikus párosítás, amikor férfi támad meg férfit. A két szervezet ez ellen is fel akarja emelni a szavát, ne legyen szokás, hogy a férfiak egymás közti nézeteltéréseiket, vitáikat erőszakosan “oldják” meg.

A szervezők vitatják, hogy a KSH által évente leközölt adat, miszerint a kapcsolati erőszak elkövetői 95%-ban férfiak, és nők illetve gyerekek ellen követik el azt. Az adatok valószínűleg a rendőrségi bejelentések adataiból táplálkoznak, márpedig a férfiak elleni erőszak az többszörösen is láthatatlan marad a rendőri szervek előtt. A férfiak félnek kiteregetni as családi szennyest, illetve sokszor a nő más férfiakat vesz rá az erőszak elkövetésére, és ekkor az elkövetők között a nő nem jelenik meg.

Felvilágosítással küzdjünk a férfiáldozatokért!

Építsünk együtt egy békésebb társadalmat!

Az esemény Facebook oldala itt található. 


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »