Uszodai erőszak: a britek segítségét kérték Gyárfásék

Uszodai erőszak: a britek segítségét kérték Gyárfásék

A britek segítségét kérte a magyar szövetség; egy szigetországi lépéssor igencsak lecsökkentette az esetszámot.

A brit modell átvételével igyekszik elejét venni a Magyar Úszó Szövetség – a TF vizessport-tanszéke segítségével – a gyermekek elleni erőszaknak. Gyárfás Tamás elnök egy minapi konferencián váltig állította, „minden az edzőkön múlik”, rajtuk a világ szeme, a gyerekek sorsa az ő kezükben van. Megítélése szerint „soha nem látott feltételek mentén” végezhetik a munkájukat a szakemberek, és feladatuk ellátásába bele kell, hogy tartozzon a gyerekek „lelkének megóvása” is.

Miért van egyre több tragédia?

Kicsi bácsitól Kiss LászlóigIsmert, a most 73 esztendős Takács Zsuzsannát 55 éve, 18 éves korában a margitszigeti sportuszoda melléképületében megerőszakolta három egykori úszó, Lantos László, Várszegi Lajos és a közelmúltig úszószövetségi kapitányként tevékenykedő Kiss László, tettükért jogerősen elítélték őket. Miután az eset a riói olimpia előtt napvilágot látott, Kiss távozott a szövetségből. Takács részletes, feltáró beszámolóján felbátorodva egy másik asszony is jelentkezett, hogy Kiss, miután börtönbüntetését letöltötte, már úszóedzőjeként zaklatta őt. Az uszoda világából számos, ugyanebbe az irányba ható mendemonda járja a nyilvánosságot, korábbi úszó olimpikonunk, Szepesi Nikolett az Én, a szexmániás című könyvében is név nélkül, hosszasan ecsetel olyan történeteket, amelyekben egy egykori uszodai alkalmazottról olvashatóak szexuális zaklatást leíró utalások. Az ügyben indult nyomozást – később a név is kiderült – Bacsa István masszőr, uszodai nevén Kicsi bácsi ellen a BRFK a lehetséges történtek elévülése miatt lezárta.

A szövetség az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, igaz, évtizedekkel ezelőtt történt esetek miatt már korábban felvette a kapcsolatot a probléma elismert szakembereivel, köztük Herczog Mária szociológussal, akinek szakmai javaslatai a sportágfejlesztési tervbe is bekerültek. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja úgy látja, erőszakról szóló hírből nem azért lett több, mert nagyobb az esetszám, hanem mert az ilyen esetek általános elfogadottsága szerencsére csökken, az áldozatok pedig egyre bátrabban beszélnek a velük történtekről.

Mint mondta, mindenki felelős azért, hogy az érintettek ne titkolózzanak, ehhez persze meg kell ismertetni a megfelelő jogi kapaszkodókat. Ezek között említette a 2005. január 1-je óta élő passzust, miszerint a családban és mindenhol máshol történő testi fenyítés is bűncselekmény. A gyerekek márpedig bíznak a szülőkben és az edzőkben, az általuk mutatott mintákat alkalmazzák: így, ha erőszakot látnak, azt is követik, más színtereken. „A gyerek nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem abból, ahogyan viselkedünk”, mondta Herczog. A szakember szerint egyértelműen a megelőzésre kell koncentrálni, ennek egyik eleme, hogy a gyermek környezetében legyen legalább egy ember, akiben maximálisan megbízik. „Ekkor van miért jól teljesíteni, van miért felkelni reggel, van miért jónak lenni, jól viselkedni” – vélekedik Herczog Mária, hozzátéve, valóban probléma, hogy sok gyereknek nem hisznek, ha az jelzéssel él.

Hírdetés

Létrejött a szerv, megemberelték magukat

És itt jön be a brit modell. A Brit Úszószövetség jogi vezetője, Ashley Cox előadásában rámutatott azokra a pontokra, amelyek megoldási lehetőséget jelenthetnének idehaza is. A sportjoggal 13 éve foglalkozó szakember három úszóedző, Paul Hickson, Mike Edge és Mike Drew esetét elevenítette fel, mindannyiukat elítélték súlyos szexuális bűncselekmények miatt. A konkrét esetek hatására döntött úgy a brit kormány, hogy lépésekre szánja el magát. A Brit Úszószövetség minisztériumi közreműködéssel vizsgálta az 1996 és 2001 közötti ügyeket, majd jelentést írt erről, ami négy fontos eredményt hozott.

A szexuális és egyéb erőszakos elkövetője rendszerint olyan személy, akiben a fiatal megbízik.A gyermekek, fiatalok megnyilatkozását gyakran nem hiszik el, így sokan vannak, akik soha nem beszélnek arról, mi történt velük.A gyermekek nem tudják, kihez forduljanak segítségért.Az edzők figyelmét fel kell hívni a karizma és az ezzel járó hatalom veszélyeire.

Ashley Cox elmondta, a szexuális, fizikai erőszak, az elhanyagolás és az érzelmi erőszak elkövetői a vizsgált időszakban 61 százalékban edzők voltak. A rendkívül alapos vizsgálat után a kormány létrehozta a Gyermekvédelem a sportban nevű szervezetet, amely felé minden sportszervezet jelentési kötelezettséggel bír. A felállított testület auditálja és ellenőrzi ezeket az éves jelentéseket. A britek vizsgálták a 2011-et követő időszak eredményeit is, a legutóbbi, 2016 júniusáig bezáruló év során az erőszakos események száma tovább csökkent, de ami ennél még fontosabb, az edzők már „csak” 40 százalékban elkövetői a felismert bűncselekményeknek.

A tisztességes edzőknek is vannak érdekeik

Reagálásában Sós Csaba, a vizes tanszék vezetője elmondta, lehet szó rehabilitációról az edzők esetén, ha azt nagyon alapos vizsgálat előzi meg, illetve társadalmi és adott közösségi konszenzus övezi. Hargitay András szövetségi kapitány is hozzászólt: az edzők védelme eleve nagyon fontos, alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bizonyos legyen, a fiatalok nem állítottak valótlant, amikor beszéltek a velük történtekről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »