Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is hozzájárulhatott az M1-esen történt tömegbalesethez

Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is hozzájárulhatott az M1-esen történt tömegbalesethez

A Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint a jövőben egyre intenzívebb szélviharok lesznek, melyek a szombati tömegszerencsétlenséghez hasonló eseteket idézhet elő.

„Régóta kongatjuk a vészharangot, hogy kizsákmányoljuk a talajainkat” – mondta a klímakutató a Portfolio Checklist című podcastjában. „Van egy olyan pont, amikor a talaj egyszerüen összeomlik, és mint a port, elviszi a szél.”

Az Egyesült Államokban és a közép-amerikai államokban volt egy időszak, amikor annyira kizsákmányolták a talajokat, hogy egymás után összeomlottak, és szél porként elvitte a talaj jelentős rétegeit. Azóta az Egyesült Államok jelentősebben elkezdett átállni a csökkentett talajműveléses mezőgazdaságra.

Ürge-Vorsatz Diána figyelmeztetett:

Hírdetés

egyre gyakrabban lesznek ilyen porviharok, ha nem változtatjuk meg a mezőgazdasági termelésünket.

A legfontosabb védekezés ezzel szemben, ha nem hagyjuk a talajt szabadon, különösen télen takarónövényeket hagyunk rajta, és kevesebbet mozgatjuk.

A szakértő szerint a talajvíz szintje egész Európában csökken. Legutóbb például Olaszországból érkezett ilyen vészjelzés, de porvihar akkor is lecsaphat, ha van elég nedvesség a talajban. „Az intenzív szélviharok sokkal több áldozatot fognak szedni” – jegyezte meg. Ezt az előrejelzést az ENSZ Éghajlatváltozási Testületének legutóbbi jelentésében is leírták Európára vonatkozóan. Jelentősen több áldozatot fognak követelni a szélviharok, melyek nem gyakrabban, hanem jóval intenzívebben fordulnak majd elő.

Múlt szombaton 42 jármű ütközött össze az M1-es autópályán egy porvihar miatt. A tömegbalesetben egy ember meghalt, 39 pedig megsérült.

Nyitókép: Facebook/Magyar Rendőrség

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »