Üres leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin

Hétfő este, az önkormányzati választás másnapján egy üres, feltört plombájú urnát találtak Budakeszin, a Fő úton, egy üzlet előtt – adta hírül Facebook-oldalán Hegyesi Beáta, az ellenzék helyi polgármesterjelöltje. Kedden az InfoRádió megkeresésére Hegyesi elmondta, egy telefonhívásból értesült az urnáról, ami az út mellett hevert a füvön. A helyszínre sietett, és megállapította: a doboz üres.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhegyesibeata%2Fposts%2F2360118274038081&width=480&show_text=true&height=644&appId

A jelölt nem biztos abban, hogy a papírdobozt mozgóurnaként használták, mert találkozott olyannal a szavazóhelyiségben is a szürke műanyag szavazólapgyűjtők mellett. „Becsuktuk az urnát, és akkor látszott, hogy a szája, ahol a szavazatokat be kell ejteni, pecsétes plombával le volt zárva, ahol viszont a szavazatszámláláshoz ki kell nyitni az urnát, ott már nyitva volt” – magyarázta Hegyesi, megjegyezve, hogy a pecséten még a szavazóköri delegáltak aláírásai is ott voltak.

A jelölt és azok, akik már a helyszínen voltak, lefotózták az urnát, majd kihívták a rendőrséget a helyzet tisztázására. A rendőrök azonban az első hívásra nem érkeztek meg, a második próbálkozásra, másfél órával később pedig azt mondták, hogy nem az ő hatáskörük. Hegyesi szerint azt mondták, „kezdjünk vele, amit akarunk, forduljunk a sajtóhoz”. Kedden reggel aztán bejelentést tett a Nemzeti Választási Irodánál.

Hírdetés

A jelölt szerint a választás végkimenetelétől függetlenül fel kell göngyölíteni az ügyet, ami a választási bizottság, illetve a rendőrség feladata.

Az InfoRádió megkereste a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely azt válaszolta: hozzájuk nem érkezett be- vagy feljelentés az ügyben.

Budakeszi jegyzőjét – egyben a helyi választási iroda vezetőjét – Szelenczy Gabirellát is kereste a rádió, ő azt közölte, hogy minden urnát szabályosan használtak fel, és egyetlen szavazólap sem veszett el. Azt állította, az utcán talált mozgóurna már hulladék volt, amit a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. hagyhatott el, ezért a jegyző fokozott figyelmet kért a dobozok szállítását és megsemmisítését végző önkormányzati cégtől.

Budakeszin Győri Ottília, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a polgármester-választást 3720 szavazattal. Kihívója, Hegyesi Beáta 2640 voksot kapott.

(hvg)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »