Uniós ügynökség: Oroszország háborúja tehet még a rasszizmusról is

Az uniós országoknak az ukrajnai menekültek hosszútávú integrációjára kell felkészülniük, és mindvégig hatékony védelmet kell biztosítaniuk, különösen a konfliktus elől menekülő és célzott támogatásra szoruló nők számára – közölte éves jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) csütörtökön.

Az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége jelentésében azt írta, üdvözlendő az EU átmeneti védelemről szóló irányelve, mely szerint minden nyilvántartásba vett ukrajnai menekült jogosult a munkaerőpiachoz, az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szálláshoz való hozzáféréshez, az érkezők többsége azonban nő és fiatalkorú lány, sokuknak gyermekeket vagy idősebb rokonokat kell gondozniuk, ezért célzott támogatásra van szükségük.

Az uniós ügynökség az ajánlotta az európai kormányoknak, hogy biztosítsanak minden ukrajnai menekültnek megfizethető, biztonságos és megfelelő lakhatást, különösen a nők és a gyermekek számára. Biztosítsanak megfelelő munkahelyeket, amelyek megfelelnek az adott személy készségeinek és képesítéseinek, és nyújtsanak védelmet a kizsákmányolás ellen! – írták. Az ügynökség szerint nagyobb hangsúlyt kell helyezni a gyermekek integrálására az oktatás biztosítása és a gyermekgondozáshoz való hozzáférés révén. Továbbá tanácsadást és pszichológiai támogatást kell nyújtani a szexuális erőszakot és kizsákmányolást elszenvedett nők és lányok számára.

"A nők és lányok ártatlan áldozatai Oroszország ukrajnai agressziójának" – írták. Noha az uniós országok átmeneti védelmet nyújtanak az ukrajnai menekülteknek, megadva számukra az alkalmazkodáshoz és az Európában való élethez szükséges támogatást, a jelenlegi konfliktus hosszabb távú megoldásokat igényel, amelyeknek különös figyelmet kell fordítaniuk a nőkre – tették hozzá.

Újabban még a rasszizmus is az oroszok miatt van

Hírdetés

A jelentés továbbá a múlt év egyéb kulcsfontosságú alapjogi kérdéseivel is foglalkozik, köztük a növekvő gyermekszegénységgel, mellyel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány és az emelkedő energiaköltségek miatt még több – négyből egy – gyermek kitetté válhat a szegénység kockázatának. Az EU-nak és a nemzeti kormányoknak forrásokat kell biztosítaniuk a gyermekszegénység enyhítésére, különösen a szegény és kiszolgáltatott háztartások, például az egyszülős, "roma" és migráns családok esetében – írták.

A jelentés szerint a "széles körben elterjedt gyűlölet", a "gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények" továbbra is problémát jelentenek, amit Oroszország ukrajnai agressziója felerősít. Az uniós országoknak csak a fele rendelkezik rasszizmus elleni nemzeti cselekvési tervvel – hívták fel a figyelmet, majd azt ajánlották: az európai országok mindegyike dolgozzon ki ilyen terveket, valamint hozzon konkrét helyi és regionális intézkedéseket a rasszizmus leküzdésére!

Végezetül a technológia fejlődésével járó alapjogi aggályokra hívták fel a figyelmet, kiemelve, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális szolgáltatások fokozatos kiépítésével erősebb jogvédelem szükséges.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) az EU független testülete, amely az alapvető jogokkal kapcsolatban nyújt szakértői tanácsadást az uniós intézmények és a tagállamok számára.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »