Uniós támogatásra pályázhatnak a kulturális intézmények

Uniós támogatásra pályázhatnak a kulturális intézmények

Vélhetően nagy lesz az érdeklődés a kulturális minisztérium által tegnap bejelentett európai uniós pályázat iránt, melynek köszönhetően összesen 15 millió eurót osztanak szét a megyei, illetve önkormányzati fennhatóság alatt működő kulturális intézmények között.

A pénzt ingatlanfelújításra és technikai eszközök beszerzésére lehet fordítani, külön pályázhatnak az amatőr társulatok és a professzionális intézmények. Minőségi pályázatok esetén az összeg akár 20 millió euróra is felkúszhat. Erről Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter, illetve a tárca államtitkára tájékoztatta a sajtót. 
„Bár a korábbi kormányok deklarálták, mennyire fontos számukra a regionális kultúra, gyakorlatilag nem létezett semmiféle támogatás. Ebben úttörők vagyunk, mert felhívásunknak köszönhetően hozzájárulhatunk a regionális kultúra fejlesztéséhez” – mondta a miniszter asszony.

A könyvtárak és csillagvizsgálók legkevesebb 30 000 euróra pályázhatnak, más intézmények esetében a minimális összeg 50 000 euró, öt százalékos önrésszel. A maximálisan lehívható összeg 200 000 euró. 

Hírdetés

Szlovákiában több mint 220 kulturális intézmény tartozik megyei hatáskörbe. „Ha a fenntartók, azaz a megyei önkormányzatok kulturális osztályai elvégzik a házi feladatukat, és kellően magas színvonalú projekteket készítenek elő, képesek lesznek kihasználni ezt a lehetőséget” – jegyezte meg Jozef Viskupič (OĽaNO), a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 csoport vezetője, hozzátéve, hogy a járvány miatt jó néhány kulturális intézmény adósságot halmozott fel. 

A szaktárca az SK8-cal közösen tájékoztató találkozókat tart majd a felhívás részleteiről és feltételeiről. Bohó Tibor, a kulturális minisztérium Eurofunds részlegének igazgatója arról tájékoztatott, hogy a pénzeszközök újraelosztásának folyamata egyszerűbb lesz. Egyszerűsítették a jelentkezési lapot, megszüntették a kötelező mellékleteket, és a minisztérium egyes dokumentumokat külön kérhet majd. Szerinte a legnagyobb mértékű egyszerűsítés a jóváhagyási folyamatban lesz. 
Juhász Eszter, a Komáromi Jókai Színház szervezési osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy természetesen élni fognak ezzel a lehetőséggel, hiszen műszaki felszereltségük eléggé szegényes. „Egészen más minőséget tudnánk nyújtani a nézőinknek, ha lenne megfelelő műszaki hátterünk. Például párhuzamosan futhatnának előadások a Benkő Géza Stúdiószínpadon és a nagyteremben. A tavalyi kényszerű lezárások alatt színházunk alkalmazottai folyamatosan dolgoztak. Versvideókat készítettek, előadásokat streameltek – egy csomó olyan tevékenységet végeztek, amihez kölcsön technikát voltak kénytelenek használni. Ez a pályázat lehetővé tenné, hogy végre beszerezzük a hasonló projektekhez szükséges felszerelést is. Jelenleg a hetvenéves épület nyílászáróinak cseréje folyik, az őszig tartó munkálatokra Nyitra megye önkormányzatától kaptunk támogatást.”

Fontos, hogy a színház huszonegyedik századi színvonalon tudjon működni, mert nagy terveik vannak. Jövő ősszel például szeretnék megszervezni Komáromban a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválját, ahová hazai, magyarországi, kárpátaljai, szabadkai, lengyelországi, angliai társulatokat várnak. A seregszemle konferenciával indulna a kisebbségi színházak szerepéről és helyzetéről. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »