Ferenc pápa a veronai gyerekekhez: A béke jelének kell lennünk!

Ferenc pápa a veronai gyerekekhez: A béke jelének kell lennünk!

Május 18-án negyed tízkor a Szentatya a Szent Zénó téren összegyűlt gyerekekkel és fiatalokkal találkozott. Rövid beszélgetést folytatott velük, három kérdésre válaszolva. Az alábbiakban a teljes beszélgetés leiratának fordítását közreadjuk.

Ferenc pápa: Jó reggelt kívánok! Most elkezdünk beszélgetni egymással… Barátaitok feltesznek néhány kérdést.

Első kérdés

– Az evangéliumban Jézus arra hívja a tanítványokat, hogy kövessék őt, még ha nem is tökéletesek. Hogyan hallhatjuk meg az ő hívását?

Ferenc pápa: Ez egy nagyon fontos kérdés. Hogyan hallhatom meg Jézus hívását? Azt látjuk ugyanis, hogy az evangéliumban Jézus olyanokat hív meg tanítványnak, akik nem voltak tökéletesek, hétköznapi emberek voltak. Vajon én, aki hétköznapi gyermek vagyok, hogyan hallhatom meg Jézus hívását? Mondj meg nekem valamit: amikor édesapáddal, édesanyáddal, a nagyszüleiddel vagy, jól érzed-e magad? [Válasz: Igen!] Ott érzed, hogy szeretet van jelen: édesapád, édesanyád, nagypapád, nagymamád szeretete. Amikor jót cselekszel, például, ha van két cukrod, az egyiket odaadod valakinek, vagy ha látsz egy rászoruló embert és alamizsnát adsz neki, jól érzed-e magad? [Válasz: Igen! Nagyon!] Remek! És ha például hazudsz, jól érzed-e magad? [Válasz: Nem!] Ügyesek vagytok… És amikor veszekszel a testvéreddel, jól érzed-e magad? [Válasz: Nem!] Láthatjátok, hogy képesek vagytok „érezni”: jól érezni magatokat, rosszul érezni magatokat, ha hallgatok vagy tesztek valamit.

Értitek? Igen! Most megkérdezem: amikor Jézus beszél, hogyan érezzük magunkat? [Válasz: Jól!] Hogyan? [Válasz: Jól!] Ügyesek vagytok! Így képesek vagyunk meghallani Jézus hívását, Jézus ugyanis jó érzést kelt bennünk. És ha odalép hozzád valaki, aki nem szeret téged, és lekever két pofont, hogy érzed magad? [Válasz: Rosszul!]. És ha az ördög jön, hogy mondjon neked valamit, hogy érzed magad? [Válasz: Rosszul!] Jól megértettétek hát, mit érzünk, amikor Jézus jön, és mit érzünk, amikor rosszat tesznek velünk. Jól megértettétek? [Válasz: Igen!]. Amikor Jézus jön, hogy érezük magunkat? [Válasz: Jól!] És ha valamit rosszat látunk vagy teszünk, hogy érezzük magunkat? [Válasz: Rosszul!] Nagyon ügyesek vagytok! Csak így tovább! Gratulálok!

Második kérdés

– Jézus az egész világra elküldi tanítványait, mi, gyerekek hogyan lehetünk a béke jelei a világban?

Ferenc pápa: Jézus az egész világra elküldi tanítványait, ez igaz. Mert Jézus azt mondta az apostoloknak: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot!” Jézus elküldi a tanítványokat, az apostolokat, és természetesen mindannyiunkat, hogy hirdessük az evangéliumot a világban… Csak az a kérdés: most hogyan lehetünk a béke jelei a világban? Tudjátok, hogy jelenleg a világban háború dúl. Tudjátok ezt? Sok háború van, sok háború! Háború zajlik Ukrajnában, a Szentföldön, Afrikában, Mianmarban… Sok-sok háború… Vajon Jézus a háborút vagy a békét hirdeti? [Válasz: A békét!] És mi mit akarunk, háborút vagy békét? [Válasz: Békét!] Vagyis a béke jeleinek kell lennünk, ugye? [Válasz: Igen!] De ha veszekszel az osztálytársaddal, akkor a béke jele leszel? [Válasz: Nem!] Nem hallom jól… [Válasz: Nem!]

Hírdetés

[Válasz: A béke jelének kell lennünk!] Ügyesek vagytok! Ügyesek vagytok! Gratulálok!

Most halljuk az utolsó kérdést!

Harmadik kérdés

– Mi, nyolcadikosok, akik részt veszünk a „naggyá válás ünnepén”, hogyan őrizhetjük meg hitünket a nehéz időkben, és hogyan lehetünk képesek arra, hogy félelem nélkül az árral szembeúszva hozzunk döntéseket?

Ferenc pápa: Ügyes vagy! Nehéz kérdés… Hogyan őrizhetjük meg a hitet olyan időkben, amikor minden sötét, minden nehéz? Például hogyan tudjuk megőrizni a hitet, amikor meghal valaki a szeretteink közül, a nagyszülő, a nagybácsi vagy nagynéni, vagy akár az édesapánk, édesanyánk? Ezekben nehéz időkben, ilyen kemény megpróbáltatások között hogyan tudjuk megőrizni a hitünket? Sőt, hogyan tudunk az árral szemben úszni, amikor azt mondják nekünk: „Boldogulni akarsz? Akkor lopd el ezt…” Szabad lopni? [Válasz: Nem!] Nem? Nem vagytok meggyőződve… Szabad lopni? [Válasz: Nem!] Nektek, hogy ne tegyetek rosszat, az árral szemben kell úsznotok! Értitek? [Válasz: Igen!] Olyan dolgokat kell tennetek, amelyeket talán más nem tesz meg. Hogyan lehet legyőzni az attól való félelmet, hogy az árral szemben ússzunk? Ezt a kérdést én teszem fel nektek. Ha vannak bátrak köztetek, válaszoljanak… Hogyan lehet az árral szemben úszni? [Valaki válaszol: A szívünkre hallgatva!] Nagyszerű! Másvalaki… [Valaki azt válaszolja: Légy bátor!] Jó, jó, hangosabban…[Válasz: Légy bátor!] Ügyesek vagytok! Ügyesek! Így már szeretem…

Ide hallgassatok:

Most imádkozzunk együtt, mondjunk el egy imát közösen. „Mi Atyánk…” Most csendben fogadjátok az áldást! [Áldás]

Életünkben áldanunk vagy átkoznunk kell? [Válasz: Áldani!] Az ördögöt is meg kell áldanunk? [Válasz: Nem!] Ó, rendben van… ügyesek vagytok! Hajrá! Csak így tovább! Köszönöm!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »