Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását.

Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

Az Európai Bizottság részéről Viviane Reding alapjogi és igazságügyi biztos még kora délután adott hangot örömének, szintén a Twitteren. Azt írta: Julija Timosenko kiszabadulása új remény a demokráciának Ukrajnában. Később a délután folyamán még egy üzenetet tett közzé, amelyben hangsúlyozta: az, hogy Ukrajnában május 25-re, az európai választások idejére tűzték ki az előre hozott elnökválasztást, annak a jele, hogy Ukrajna jövője a társulás az Európai Unióval.

Szombat este szintén a Twitteren reagált az ukrajnai fejleményekre Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős, cseh tagja. Füle azt írta: történelmi nap a mai Ukrajna számára, a következő napokban pedig életbevágóan fontos megőrizni az egyensúlyt az igazságvágy valamint a kompromisszumkészség és az egység szellemisége között.

Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

Hírdetés

“A változás beköszönt Ukrajnába. Tisztelet a békés tiltakozóknak, és arra kérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmat” – zárja közleményét Schulz, aki szerint Ukrajnában jelenleg a helyzet nagyon képlékeny.

Üdvözölte a volt ukrán kormányfő szabadon bocsátását Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, miután Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) is a jobbközép, konzervatív pártokat tömörítő európai pártcsaládhoz tartozik. Daul szerint Timosenko mindenki számára a büszkeség és az inspiráció forrása a néppártban.

“Szabadulása óriási elégtétel, nem neki és családjának, hanem mindenkinek, aki hisz a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai Ukrajnájában” – fogalmaz közleményében a francia politikus, aki azt is közli, hogy a néppárt kiáll minden ukrán mellett, aki egy demokratikusabb, virágzó, európai Ukrajna híve.

MTI


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »