Uniós felmérés: hatékonyabbá váltak az EU-tagállamok igazságszolgáltatási rendszerei

Uniós felmérés: hatékonyabbá váltak az EU-tagállamok igazságszolgáltatási rendszerei

Hatékonyabbá váltak az EU-tagországok igazságszolgáltatási rendszerei, azonban néhány országban a bíróságok függetlensége továbbra is vitatott – olvasható az Európai Bizottság csütörtökön Brüsszelben bemutatott éves felmérésében.

A brüsszeli testület „eredménytáblát” is közzétett, amely az uniós tagországok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről ad összefoglaló áttekintést. A lakosság körében végzett felmérés azt mutatja, hogy

a tavalyi évhez képest 12 tagállamban javult az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése, ugyanakkor másik 12 tagállamban csökkent vagy változatlan maradt.

Hírdetés

A bírói függetlenséget mérő rangsorban Finnország vezet, ahol a lakosság 86 százaléka gondolja úgy, hogy az igazságszolgáltatási rendszer ebből a szempontból jól működik. A rangsorban Horvátország áll az utolsó helyen, mert a lakosságnak csupán 32 százaléka véli úgy, hogy a bíróságok függetlenek.

Magyarország a bíróságok függetlenségének szempontjából a huszonhét EU-tagország között a huszonkettedik helyet foglalta el, míg tavaly a tizenhetedik helyen végzett.

A kutatás készítői megállapították továbbá, hogy 12 tagországban a büntetőbíróságok előtt zajló korrupciós ügyek egy éven belül lezárulnak, míg több más tagállamban az eljárások akár négy évig is eltarthatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »