Ukrán válság – Benyomultak Kelet-Ukrajnába az oroszok, Szlovákia elítélte Putyin döntését

Ukrán válság – Benyomultak Kelet-Ukrajnába az oroszok, Szlovákia elítélte Putyin döntését

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este alighogy elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai régiót független országként, már elrendelte az orosz katonák bevonulását a két népköztársaságba. Mindezt “békefenntartó” művelet címén. Az elnevezés senkit se tévesszen meg, jelen pillanatban senki sem tudja Vlagyimir Putyinon kívül, hogy ebbe a békemisszióba mi minden fér bele.

Hétfő késő este a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg elítélte Oroszország lépését, és azzal vádolta meg Moszkvát, hogy “tovább szítja a kelet-ukrajnai konfliktust”. A NATO továbbra is támogatja Ukrajna eredeti határainak sérthetetlenségét és helyreállítását.

Nem sokkal később Szlovákiából is elhangzottak az első nyilatkozatok. A szlovák külügyminisztérium és Ivan Korčok külügyminiszter a közösségi hálón írt bejegyzésében ítélte Putyin döntését. Korčok szerint a két szakadár régió elismerése önálló államként szembemegy azzal a diplomáciai szándékkal, hogy békés megoldás szülessen az ukrán válság kapcsán.

Zuzana Čaputová államfő is reagált, nagyjából a külügyminisztériummal azonos nyilatkozatot tett. Hangsúlyozta, hogy Moszkva ezzel a konfrontációt választotta a diplomácia helyett. (Teraz.sk)

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szerint Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását és szuverenitását. A szervezet közleményben emelte ki, hogy “teljes mértékben kiállnak Ukrajna szuverenitása, függetlensége és nemzetközileg elismert határainak visszaállítása” mellett. (Reuters.com)

A német kormányból este először Christian Lindtner pénzügyminiszter szólalt meg először, aki úgy vélte, hogy Putyin orosz elnök döntésével Oroszországot az elszigetelődés útjára vitte és az orosz nép kárára cselekedett.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szintén az elsők között reagált az oroszok lépéseire. Nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Magyarország “részese a közös uniós álláspontnak”.

Hírdetés

“Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak”

fogalmazott a Facebookon a magyar kormányfő. Kedd reggel összeült a magyar Nemzetbiztonsági Kabinet is.

Joe Biden amerikai elnök elítélte Putyin döntését, majd a világ többi vezetőjével, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt telefonon. Az amerikai elnök elrendelte a két szakadár régió gazdasági tiltólistára helyezését, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két kelet-ukrajnai népköztársaságba nem áramolhat amerikai tőke, és nem építhetők ki kereskedelmi kapcsolatok, és tilos a két régióból érkező termékek amerikai importja.

A török külügyminisztérium “erősen ajánlja” állampolgárainak, hogy a lehető leghamarabb hagyják el Ukrajna területét.

Az amerikai hírügynökségek szerint Biden elrendelte az amerikai nagykövetség még Ukrajnában maradt munkatársainak evakuálását is. Hasonló döntést hozott nem sokkal később Dél-Korea is. Bezárja kapuit az ausztrál nagykövetség, Canberra kemény szankciókat követel az oroszok ellen.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »