Ukrán szakszolgálat: drónokkal mértek csapást rosztovi olajraktárakra

Ukrán szakszolgálat: drónokkal mértek csapást rosztovi olajraktárakra

Ukrán szakszolgálat: drónokkal mértek csapást rosztovi olajraktárakra Mészáros Richárd2024. 06. 18., k – 17:02

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai csapást mértek keddre virradó éjjel az Azovproduct orosz vállalat rosztovi olajraktáraira és a Donnyeftyeprodukt cégnek a régióban lévő fióktelepére – közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

A közlés szerint a Oroszország Rosztovi területén lévő két raktárban összesen 22 üzemanyagtartályt tároltak.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy mind a tíz orosz Sahid drónt kilőtték, amelyekkel Oroszország mért csapást az éjjel Ukrajnára. A jelentés szerint a keleti országrészben lévő Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékre irányították az orosz erők a drónokat, amelyeket az oroszországi Krasznodari Területen lévő Primorszko-Ahtarszk város térségéből indítottak.

Hírdetés

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette az 529 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 32 tüzérségi rendszert és 20 drónt.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága a Facebookon közölte, hogy kedden nap közben az orosz hadsereg újabb csapást mért Ukrajna déli részére rakétákkal és irányított légibombákkal. Hozzátette, hogy Mikolajiv megyére kazettás lőszerrel támadt, az odesszai régióra pedig radarellenes rakétát lőtt ki. Mindkét támadást a megszállt Krím félsziget területéről hajtották végre. „Herszon irányában légibombákkal végrehajtott támadást rögzítettek” – írta a parancsnokság. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész az X-en nyilvánosságra hozta, hogy Donyeck megyében orosz megszállók lefejeztek egy ukrán katonát, ami miatt ukrán ügyészek vizsgálatot indítottak. „Az ukrán hadsereg tájékoztatást kapott hétfőn arról, hogy az orosz megszálló erők egyik alakulatának tagjai a donyecki régióban lévő Volnovaha körzetében parancsot adtak beosztottjaiknak, hogy ne ejtsenek ukrán hadifoglyokat, hanem fejezzék le őket. Az ukrán fegyveres erők a régió egyik harcállásán végzett légi felderítésük során felfedeztek egy sérült páncélozott járművet, rajta egy ukrán katona levágott fejével” – írta a főügyész. Hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekmények súlyosan sértik a genfi egyezményeknek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkeit, valamint az egyezményekhez tartozó, a nemzetközi fegyveres konfliktusok áldozatainak védelméről szóló kiegészítő jegyzőkönyvet.

Olha Bandrivszka, a Lobby X toborzóiroda katonai osztályának vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjúban elmondta, hogy átlagosan 45-en jelentkeznek egy megüresedett hátországi állásra az ukrán fegyveres erőknél, húszan pedig egy harctéri állásra. Elmondása szerint az ukrán hadseregbe jelenleg a leginkább gyalogosokat, géppuskásokat, felderítő tiszteket, sofőröket, orvosokat, drónkezelőket, valamint mérnököket és szerelőket keresnek, utóbbiak közül is főként villanyszerelőket. A legtöbb embert azonban a hivatalnoki, pénzügyes és egyéb személyzeti tiszti állások érdeklik – fűzte hozzá.

Az ukrán állami határőrszolgálat a Telegramon arról tájékoztatott, hogy öt ukránt feltartóztattak a magyar-ukrán határon. A férfiak a határkerítést áttörve, gumicsónakkal a kezükben tartottak a Tisza felé, de a folyótól 150 méterre, még az ukrán oldalon határőrökbe botlottak, akik őrizetbe vették őket, és jegyzőkönyvbe vették a szabálysértést. A határőrség közleményében kiemelte, hogy a férfiak 7–10 ezer dollárt fizettek az illegális határátlépésüket megszervező embercsempésznek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »