Ukrán–német konfliktus: itt a magyarázat a „sértett májas hurkázásra”

Ukrán–német konfliktus: itt a magyarázat a „sértett májas hurkázásra”

Prőhle Gergely volt berlini nagykövet szerint Ukrajnának vissza kell vennie az alpáriságból, Németországnak pedig meg kell őriznie józanságát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem fogadta az országában Frank-Walter Steinmeier német elnököt, mert az korábban oroszbarát politikát folytatott. Erre reagálva Olaf Scholz kancellár közölte, hogy akkor ő sem látogat el a háború sújtotta országba, mire Ukrajna németországi nagykövete „sértett májas hurkának” nevezte Scholzot (a „sértettséget játszani, duzzogni” jelentésű német kifejezés egyébként szó szerinti átiratban futott végig a sajtón). Csütörtökön végül telefonon beszélt a két fél és tisztázta a kapcsolatukat zavaró ügyeket.

Prőhle Gergely, Magyarország volt berlini nagykövete az InfoRádióban a német-ukrán esetről úgy vélekedett, hogy még egy ilyen helyzetben is példátlan stílus ez, az pedig nagy hiba, hogy Zelenszkij elnök visszautasította a német elnököt.

„Látva a civil épületek bombázását, ártatlan emberek halálát, azt gondolom, Ukrajna minden szolidaritást megérdemel. Ugyanakkor az ukrán diplomácia – különböző tanácsadók segítségével – olykor valóban nagyon sajátos módszereket választ” – fogalmazott Prőhle Gergely.

Szerinte

a szorult helyzet indokolhatja ezeket a diplomáciában különösen hangzó megnyilvánulásokat ukrán részről, de azért a tapasztalható „alpáriság” nem megszokott.

A német helyzet mindeközben alapvetően sajátos.

„Évszázadokra visszatekintve az Oroszországhoz fűződő viszony két kontinentális hatalom stratégiai együttműködése, amit úgy tudnék összefoglalni, hogy az oroszok adják a nyersanyagot, a németek a technológiát. Ez nem Angela Merkelen vagy a szociáldemokratákon múlik, hanem évszázados összefüggésrendszer. Az utóbbi időben persze felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az energiafüggősége miatt Németország a háborúban kevésbé hajlandó részt venni a fegyverszállításokban vagy az embargós politikában – hasonlóan a magyarokhoz – de ennek megvan az oka. Ettől függetlenül

Ukrajnával szolidaritást mutat Németország,

Hírdetés

és elegáns hangot üt meg ahhoz képest, hogy az ukrán diplomácia és főként a nagykövet milyen hangot üt meg vele szemben.”

Prőhle Gergely a magyarul meglehetősen bántó „sértett májas hurkázást” is megmagyarázta.

„Az eredeti német kifejezés egy olyan szólás Németországban, amely olyasmit jelent, hogy »bevágta a durcit«. Tehát sem a máj, sem a hurka nem a maga képi valóságában jelenik meg a német nyelvhasználó számára. Ennek ellenére ilyet egy nagykövet nem mond, akkor sem, ha az országa nagyon nyomorúságos helyzetben van. Nemcsak egy ország vezetőjére, de egy minisztériumi főosztályvezetőre sem” – fejtette ki.

Hogy az ukrán elnök hibát követett-e el akkor, amikor nem fogadta el a német szövetségi elnököt arra hivatkozva, hogy az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetéket a németek támogatták, Prőhle Gergely azt mondta, Zelenszkij elnöknek ez a húzása nagyon nagy hiba volt.

„Soha nem szabad alábecsülni a német politikusok gondolatainak változékonyságát, a koncepciók átírásának képességét.

Ennek jegyében azt gondolom, miután Steinmeier államfő »hamut szórt a fejére«, Zelenszkij elnök nyugodtan fogadhatta volna őt.”

Hogy melyik félnek, Ukrajnának vagy Németországnak kell-e engednie, Prőhle Gergely számára nem kérdés: Ukrajnának barátságosabbnak kellene lennie Németországgal, Németországnak pedig mindenképp meg kell őriznie a józanságát, meg kell őriznie közép-európai középhatalmi szerepét, és nem szabad engednie az akár Washingtonból rá nehezedő nyomásnak sem.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »