Ukrajna is beleegyezett a humanitárius folyosók kialakításába

Ukrajna is beleegyezett a humanitárius folyosók kialakításába

Ukrajna hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak hat humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civil lakosok szerdán elhagyhatják a harcok sújtotta városokat – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig van érvényben, az ukrán hadsereg vállalja, hogy ez idő alatt nem nyit tüzet az érintett területeken. A menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal – közölte Verescsuk, írja az MTI.

A civilek evakuálásában a vöröskereszt segédkezik.

Enerhodar és Mariupol városokból a délkeleti Zaporizzsjai területre, Volnovahából Pokrovszk felé, Szumiból pedig Poltavába tudnak menekülni az emberek. A kelet-ukrajnai Izjum városból Lozova felé lehet eljutni, illetve a Kijevtől északra fekvő Vorzel, Borodjanka, Bucsa, Irpiny és Hosztomel településekről is vezet humanitárius folyosó a főváros felé – mondta el Irina Verescsuk.

Hírdetés

Az orosz hadsereg kedden este jelezte, hogy az orosz erők közép-európai idő szerint reggel 8 órától készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost.

Verescsuk szerda délelőtti tájékoztatóján kiemelte: Oroszország nyilvánosan kötelezettséget vállalt arra, hogy tűzszünetet tart szerdán. A kormányfőhelyettes utalt arra, hogy Ukrajnának rossz tapasztalatai voltak amiatt, hogy az orosz fél – Kijev szerint – nem tartotta be korábbi ilyen jellegű vállalásait.

Az utóbbi napokban több kísérletet is tettek az összecsapások helyszínén rekedt polgári lakosok kimenekítésére,

de ezek rendre kudarcot vallottak, ami miatt a felek egymást vádolták.

Luhanszk régió egy tisztségviselője Telegram-csatornáján szerdán arról adott hírt, hogy előző nap legalább tíz ember életét vesztette Szeverodonyeck városában egy orosz támadásban. Szerhij Gajdaj azt állította, az orosz erők lakóházakra és más épületekre nyitottak tüzet a városban.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »