Újraindul a salvadori elnök, akinek ezt csak egy kis „szünet” lehetővé

Nayib Bukele salvadori elnök az alkotmányos korlátozás ellenére hivatalosan is bejelentette pénteken indulási szándékát az államfőválasztáson.

A latin-amerikai ország választási bizottságának közlése szerint a konzervatív politikus az Új Eszmék (Nuevas Ideas) párt színeiben indulna második mandátumért a 2024. február 4-én esedékes elnökválasztáson.

Hírdetés

Salvador alaptörvénye elviekben tiltja, hogy a hivatalban lévő elnök ötéves megbízatását követően ringbe szálljon újraválasztásáért. Két éve azonban az alkotmánybíróság jóváhagyta Bukele erre vonatkozó kérelmét. Kormányzati tisztségviselők közölték, hogy a testület határozata alapján a 42 éves elnök decemberben – fél évvel hivatali idejének lejárta előtt – "szünetet" tart, ezzel megkerülve a közvetlen újraválasztásra vonatkozó alkotmányos korlátozást.

2022 márciusa óta Salvadorban rendkívüli állapotot vezettek be az elharapódzó bűnözés miatt. Bukele háborút hirdetett a bűnszervezetek ellen, aminek köszönhetően több mint 70 ezer bandatagot fogtak el. Az elnök intézkedései miatt nagy népszerűségnek örvend.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »