Újra ukrán nyelven végeztek Szent Liturgiát Miskolcon

Újra ukrán nyelven végeztek Szent Liturgiát Miskolcon

Orosz Atanáz püspök a Miskolcon élő ukrán hívek kérését meghallgatva engedélyezte, hogy április 10-én újra ukrán nyelven végezzenek liturgiát Miskolcon, Haborij Damján budapesti parókus vezetésével. A Szent Liturgia, amelyen Atanáz püspök is jelen volt, ezúttal a székesegyházban zajlott.

„A legnagyobb ünnepre készülünk, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére” – hangzott el a prédikáció bevezetőjében. „Az isteni ige figyelmeztet minket, hogy a készület során találkozunk az emberi dicsőség veszélyével, kísértésével” – mondta Haborij Damján, majd azt is hozzátette, hogy ezt tapasztaljuk környezetünkben, és ilyen a helyzet Ukrajnában is.

„A mai evangéliumban is ezt hallottuk; két ember, Jakab és János, emberi dicsőségre vágynak. Hosszú időt Jézussal töltöttek el, és mégis, a zsidó hagyományok befolyása alatt maradtak.” Hagyományuk szerint a Messiás egy nagy vezér, aki legyőz minden ellenséget, és egy gyönyörű királyságot hoz létre. Ebben az erős, gyönyörű országban akartak maguknak kiváló helyet Zebedeus fiai. Az Úr Jézus korábbi próféciáit nem fogták fel, nem értették a szenvedésről, a halálról szóló beszédeit; nem értették meg szavait: Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak (Mt 20,28).”

Majd a Szent Lukács evangéliumában olvasható szavak – „Az Isten országa közöttetek van” (Lk 17,21) – megértéséhez Órigenész magyarázatát hívta segítségül. „Amikor imádkozunk, ezt a tökéletességet szeretnénk elérni, és ezt a törekvésünket a bűnbánat is nagyban elősegíti” – tette hozzá az atya. Ennek az időszaka a nagyböjt is.

Hírdetés

A Szent Liturgia végén Atanáz püspök áldását adta a jelenlévőkre. A szertartás után a bűnbánat szentségében részesülhettek azok, akikben ennek szándéka felmerült. A tervek szerint a saját naptáruk szerinti húsvétkor is, 13 órakor itt, a székesegyházban ünnepelhetnek majd ukrán nyelven.

*

Haborij Damjánt 2012-ben nevezte ki az Ukrán Görögkatolikus Egyház pasztorációs és migrációs osztálya a Magyarországon élő ukránok lelki atyjának; 2016 óta van állandó jelleggel jelen a budapesti ukrán egyházközség hívei számára. A budapesti egyházközség mellett jelenleg ellátja a háború elől Magyarországra menekült híveket is, akiknek Miskolcon és Debrecenben tart rendszeresen Szent Liturgiát. Nyíregyházán 2015 óta évente egyszer tesz lelkipásztori látogatást, 2020 szeptembere óta a helyi ukrán híveket Andrij Belekanics máriapócsi bazilita szerzetes látja el.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye; Ukrajinci.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »