Újra szól a davajgitár – 56-os rockmegemlékezés a Romerrel Újbudán

Újra szól a davajgitár – 56-os rockmegemlékezés a Romerrel Újbudán

Október 22-én Újbudán, a volt Olimpia Moziban kerül sor a Romer 56 lángja című, az 1956-os szabadságharc hősei előtt tisztelgő rockmegemlékezésére. 

1956-ban a magyarság bátorságból, önfeláldozásból és szabadságszeretetből példát mutatott a nagyvilágnak. A Pongrátz Gergely visszaemlékezései nyomán összeállított, leginkább koncertszínháznak nevezhető kétrészes műsorban elhangzanak majd az idén negyedszázados jubileumát ünneplő nemzeti rockzenekar emblematikus dalai, a Corvin köz legendás szabadságharcos parancsnokát megszemélyesítő Vári-Kovács Péter színművész előadásában pedig megelevenednek a forradalom eseményei. A látványt vetítés teszi teljessé.

Az előadás előfutáraként a banda egy vadonatúj, Davajgitár című felvétellel jelentkezett, melynek zenei rendezője, producere az a Sáfár „Öcsi”József volt, aki a P. Box basszusgitárosaként az egyik legismertebb magyar rockhimnusz A zöld, a bíbor és a fekete szerzője.

Hírdetés

A friss Romer-dal címe a második világháború idején kifejlesztett PPS szovjet dobtáras géppisztolyra utal, amit az 1956-os felkelők csak davajgitárnak neveztek, és az ötvenes évek Magyarországának ikonikus fegyvere volt. A Néphadseregen kívül az ávósok, a rendőrök és a határőrök is használták, korabeli jelvényeken, kitüntetéseken, plakátokon is megjelent. 1956 októberében a szabadságharcosok aztán számos fegyverraktárat elfoglaltak, és nagy készleteket foglaltak le ezekből a PPS géppisztolyokból. A pesti srácok egyik kedvenc eszköze lett a davajgitár, ugyanis remekül bevált az utcai harcokban. 

Az 56 lángja című előadásra jegyek válthatók online ide kattintva, vagy személyesen itt: Szkíta Kézművesbolt (Bp. V., Kossuth L. u. 6.).


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »