Újjászületik Budapest egyik ikonikus épülete

Újjászületik Budapest egyik ikonikus épülete

Már zajlanak a munkálatok, most következik az épület helyreállítása, utána pedig a cél a kulturális és turisztikai hasznosítás.

Újjászületik a XV. kerületi Liwa-malom, amely a főváros utolsó vízimalmaként működött 1952-ig. A rekonstruált műemlék épület és a malomkert a tervek szerint kulturális és turisztikai központ lesz – írta az Életképek című XV. kerületi lap alapján a pestbuda.hu.

Az önkormányzat képviselő-testülete 2015-ben hozott döntést a műemléki védelem alatt álló romos vízimalom ingatlanának és környezetének sorsáról. Az épület felújítása és az ingatlan hasznosítása két lépésben valósul meg. Az első ütemben a romos állapotú, 14×14 méteres, 11 méter gerincmagasságú épület állagmegóvását és helyreállítását végzik el, a második ütem célja a felújított malom kulturális és turisztikai központtá alakítása.

A malomkertet szabadtéri előadások, kézműves foglalkozások és vásárok, helyi tánc- és színjátszó csoportok, zenei együttesek, valamint erdei és alkotótáborok számára szeretnék rendezvénytérként hasznosítani.

Az állagmegóvási munkák idén januárban kezdődtek és júliusban értek véget, az épület külsején és belsején végzett munkák mellett megújították a környezetét, valamint a tófelszínt is megtisztították. A földmunkák során a Budapesti Történeti Múzeum régészeti megfigyelést végzett, ám régészeti lelet nem került elő.

  • A malom 1770-ben épült a Szilas-patak mentén a Füzes dűlőnek nevezett területen és több mint száz éven át uradalmi malomként működött.
  • Hírdetés

  • Az egykori „Öreg-malom”, Rákospalota egyik legrégebbi ma is álló épülete, egyben Budapest egyik utolsó, és a pesti oldal egyetlen fennmaradt vízimalma.
  • A szabadságukat megváltó palotai jobbágyok Károlyi gróftól regálerendezés keretében megvásárolták a malomtartási jogot 1885-ben. A falu később több embernek is bérbe adta a malmot, köztük 1896-tól a Liwa-család néhány tagjának – a család később meg is vásárolta.
  • Komplett üzletágat építettek a patak vízét felhasználva. Ők hozták létre például a malom mellett Rákospalota első és egyben utolsó strandfürdőjét, télen pedig a befagyott vízből jeget vágtak, elvermelték, és nyáron a vendéglősöknek értékesítették jó pénzért – írta a XV. kerület weboldala.
  • A Liwa-malom 2018-ban:


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »