Újfasiszta terrorszervezetek online fóruma

Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte hétfőn a brit kormány.

IMMINENT WARNING: WHITE SUPREMACIST TERRORGRAM DOCUMENTARY RELEASED

Hírdetés

the counterterrorism group

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Terrorgram-kollektíva nevű online hálózatot újfasiszta terroristák használják arra, hogy a fórumon általuk megosztott, erőszakcselekményekre uszító propagandatartalom közönségét terrorcselekmények elkövetésére ösztönözzék.
   
A tárca szerint ha a parlament jóváhagyja a kezdeményezést, a Terrorgram nagy-britanniai működésére kirótt tilalom péntektől életbe léphet.
   
A minisztérium hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia az első ország a világon, amely betiltja ennek az online platformnak a használatát.
   
A tilalom értelmében péntektől bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Terrorgram-kollektívához, másokat a fórum támogatására biztat, vagy olyan tárgyakat tesz közszemlére, amelyek a hálózathoz köthetők.
   
A betiltott szerveződésekhez kötődő bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.
   
James Cleverly belügyminiszter a tárca hétfői tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában kifejtette: a Terrorgram-kollektíva „elvetemült propagandát” terjeszt, és célja, hogy radikalizált fiatalokat terrorcselekmények elkövetésére vegyen rá.
   
A Terrorgram-kollektíva általa „szenteknek” nevezett újfasiszta terroristák támadásait dicsőíti, és az ilyen terrortámadások ismétlődő elkövetését propagálja végrehajtási útmutatók terjesztésével – áll a londoni belügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.
   
A tárca szerint az online fórum olyan újfasiszta ideológiákat – köztük uszító antiszemita nézeteket – hirdet, amelyek célja a nyugati világ összeomlásának elérése és „faji háború” kirobbantása terrorcselekmények révén.
   
A minisztérium kiemeli: a Terrorgram által terjesztett erőszakos tartalmak között szerepelt annak az elkövetőnek a dicsőítése, aki 2022-ben Szlovákiában az LMBT-közösség egyik éjszakai szórakozóhelye ellen hajtott végre támadást. Ennek a terrorcselekménynek két halálos áldozata volt.
   
Jóllehet az iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti továbbra is a legnagyobb terrorveszélyt Nagy-Britanniában, a szélsőséges jobboldali terrorizmus által támasztott fenyegetés is egyre erőteljesebb – áll a brit belügyminisztérium ismertetésében.
   
A tárca közölte, hogy a Terrorgram a hatodik olyan szélsőségesen jobboldali szerveződés, amelyet a brit kormány betilt. Nagy-Britanniában eddig 75 iszlamista, illetve 14 észak-írországi terrorszervezet tevékenységét helyezték törvényen kívül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »