Újfajta támogatások igényelhetők (Szarvasmarha-ágazat)

Újfajta támogatások igényelhetők (Szarvasmarha-ágazat)

A 2023 és 2027 közötti nemzeti mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégia szerint a szarvasmarha-tartók ettől az évtől négy új támogatásra jogosultak. A PD 07 és PD 08 kódnevű kifizetések már eleve részei voltak a vidékfejlesztési stratégiának, kettő pedig, a PD 26 és a PD 27 a múlt év decemberében került bele, alkalmazásukat az unió is jóváhagyta. Az újfajta támogatásokat a gazdák az APIA-nál igényelhetik.

Tejelő tehenek jóléte

A PD 07 intézkedés a tejelő tehenek jólétének növelése nevet viseli. A támogatás igénylésének feltétele, hogy az igénylő aktív gazda legyen, a szarvasmarha szerepeljen az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában, az állatok legyenek fülszámozva és rendelkezzenek marhalevéllel.

Az állattenyésztő a fejősteheneknél háromféle támogatást kérhet. Ha vállalja a kíméletes fejést, a tőgy egészségének biztosítását, a fejőgép gumiinak rendszeres cserélését, a támogatás évente egyedenként 70,24 euró. Ha az állattartó vállalja, hogy vigyáz a paták egészségére, rendszeresen ellenőrzi és elvégzi azok kurtítását és kezelését, erre egyedenként 38,46 euró támogatás igényelhető. Ha pedig javítja az állatok pihenőhelyének minőségét is, további 22,13 euró támogatásra jogosult.

 

Hizlalt növendékek jóléte

A másik, idéntől igényelhető támogatás a PD 08, ez a hizlalt növendékmarha jólétét szolgáló intézkedés. A hízó állatok támogatásánál feltétel, hogy a farmon történő állatmozgás ne haladja meg az 5000 legtöbb 32 hónapos egyedet, a gazdaság szerepeljen az állategészségügyi hatóság nyilvántartójában gazdasági kóddal és a gazda az állatokat csak állatorvosi hatóság által engedélyezett vágóhidakon értékesítse.

Hírdetés

Ezen a területen három változat lehetséges: 1. Ha az intenzív vagy félintenzív istállótartásban az állatok férőhelyét 15 százalákkal növelik, akkor 174,04 euró igényelhető egyedenként. Ha az állatok fekvőhelyét komfortosabbá teszik, még 18,22 euró igényelhető. 2. A 15 százalékos férőhelynövelésért járó 174,04 euró mellett 55,53 eurós támogatás igényelhető, ha az állatokat javított összetételű takarmánykeverékkel etetik. 3. A 15 százalékos férőhelynövelés vállalásáért egyedenként járó 174,04 euró mellett igényelhető a fekvőhelyek kényelmesebbé tételéért megszabott 18,22 euró, valamint a feljavított takarmányozásért biztosított 55,53 euró is.

 

Silókukorica termesztése

Az egyik teljesen új támogatás a silókukorica hektárjára jár. A támogatást ettől az évtől igényelhetik azok az állattenyésztők, akik bizonyítani tudják, hogy a termesztett silókukorica hektárját 3 számos állattal lefedik. Vagyis a gazdaságban legalább háromszor annyi tehenet vagy számos állattá átszámolt egyéb szarvasmarha-kategóriát tartanak, mint ahány hektár a silókukorica. A fejőstehén 1 számos állatot jelent, az egy év alatti borjú 0,4, az egy és két év közötti növendék 0,7, a két év feletti vemhes üszők 0,8, a két év feletti bikák 1, a húshasznú tehenek 0,8 számos állatnak felelnek meg. A támogatás értéke általánosan 230 euró lesz hektáronként.

 

Legeltetés

A negyedik, ugyancsak tavaly decemberben a stratégiába bekerült új támogatási forma a PD 27, mely a szarvasmarhák jólétének növelése az extenzív (külterjes) legeltetés által nevet viseli. Ez környezet- és klímakímélő támogatási formának számít.

A támogatás kifizetésének feltétele, hogy a szarvasmarhatartó gazda legalább 120 napot legeltessen, legkevesebb napi hat órán át, és a legelő leterheltsége ne legyen nagyobb, mint egy számosállat hektáronként. A támogatás általánosan 100 euró lesz számosállatonként.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »