Újfajta, kis jelzőtábla jelent meg a szemaforokon, befolyásolja a kereszteződésen való áthaladás szabályait

Újfajta, kis jelzőtábla jelent meg a szemaforokon, befolyásolja a kereszteződésen való áthaladás szabályait

Újfajta, kis zöld nyilat ábrázoló tábla jelent meg egynémely közlekedési jelzőlámpánál, konkrétan a piros jelzőfény mellet. Az újítással a sofőrök egyre gyakrabban találkozhatnak a kereszteződésekben. Ahol ezt látni, ott piros esetén is lehetőség van jobbra kanyarodni.

A 2020-ban módosított közlekedési szabályzat szerint a zöld nyíl azt jelzi, hogy a sofőr a kereszteződésben betérhet jobbra akkor is, ha a szemafor piros lámpája ég, de ezt csak a jobboldali sávból teheti meg, és csak úgy, hogy azzal ne veszélyeztesse a közlekedés többi résztvevőjét. Adott esetben a zöld nyíl hatályát korlátozni lehet a kerékpárosokra.

Hírdetés

Ha a tábla csak a kerékpárosokra vonatkozik, akkor így néz ki:

Az új jelzés egyik fontos szabálya, hogy jobbra fordulás esetén meg kell állni a kereszteződésben. Ha megállás nélkül fordulunk le jobbra, akkor szabályt szegünk, mert a tábla nem mentesít minket a piros láma “állj” felszólítása alól. Megállás nélküli bekanyarodás esetén tehát olyan hibát követnénk el, mintha áthajtottunk volna a piroson. Ez pedig 60 eurótól akár 300 euróig terjedő pénzbírsággal is büntethető. Ha megállunk, de jobbrakanyarodás közben veszélyeztetjük az ott közlekedő kerékpárosokat, gyalogosokat vagy másokat, akkor 150 eurós pénzbírságot is kiróhatnak ránk.

Körkép.sk, pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »