Újabb világbajnoka lehet a magyar birkózásnak

Újabb világbajnoka lehet a magyar birkózásnak

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert magabiztos győzelemmel bejutott a szombati döntőbe a belgrádi birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján.

Az olimpia műsorán nem szereplő kategória 2022-es magyar Európa-bajnoka szinte hihetetlen győzelemmel került be az elődöntőbe, ugyanis a címvédő szerb Ali Feizollah Arsalant ötpontos hátrányból tussal verte, úgy, hogy riválisa a meccs végére gyakorlatilag a végelgyengülés határára került.

A fináléért a japán Harada Singóval kellett megküzdenie, akiről előzetesen a BHSE klasszisa semmit sem tudott, a vb egyik legnagyobb meglepetését keltve jutott négy közé karrierje első felnőtt világversenyén.

Az elődöntő elején egyértelműen Fritsch irányított, aki erősebbnek tűnt riválisánál és folyamatosan mozgatta a japánt, igaz, akciót nem csinált ellene. Másfél perc után a passzív Haradát intették (1-0), lentről pedig Fritsch fejlefogással próbálkozott, ám billentési kísérlete nem sikerült, a japán pedig kontrázott és mögément (1-1).

Hírdetés

A folytatásra így Harada volt minimális előnyben, melyet a második menet elejéig tudott tartani, viszont a szünet után képtelen volt átvenni az irányítást, sőt, Fritsch fölénye állásból a korábbiaknál is szembetűnőbb lett, amit egy gyönyörű kivitellel (2-1) tett még egyértelműbbé.

A japán olyannyira alárendelt szerepben volt állásból, hogy nem kapta vissza az intést, hanem ismét őt figyelmeztették (3-1) és neki kellett a szőnyegre hasalnia. Fritsch ekkor már nem akart kockáztatni, kevés meggyőződéssel próbált csak emelni, majd amikor nem sikerült, elengedte ellenfelét. Harada állásból addig sem sokat mutatott, a hajrában pedig nem tudott megújulni, így a magyar birkózó gyakorlatilag sima sikerrel biztosította helyét a szombati fináléban, melyben a francia Ibrahim Ghanem lesz az ellenfele.

„Ezen a mérkőzésen se kezdtem jól, de örülök neki, hogy irányítottam és bejutottam a döntőbe”

– nyilatkozta Fritsch. – „A franciával eddig kétszer birkóztam, mindkétszer kínkeserves mérkőzést, de mindkétszer legyőztem.”

Módos Péter szövetségi kapitány arról beszélt, hogy Fritsch Róbert megérdemelten jutott döntőbe, egyúttal reméli, hogy a siker a szombaton bemutatkozó három magyarnak, az egyaránt olimpiai súlyban szereplő Váncza Istvánnak (67 kg) és Losonczi Dávidnak (87 kg), valamint a játékokon nem szereplő 63 kg-ban érdekelt Kecskeméti Krisztiánnak is lökést ad majd.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »