Újabb szintet lépnek a magyar-kazah kapcsolatok

A válság utáni újrarendeződéssel az eurázsiai térség még nagyobb súlyt képvisel majd a világgazdaságban, amelyre Magyarország is felkészült, jelentette ki Varga Mihály a magyar-kazah üzleti fórumon Nur-Szultánban – tájékoztatott hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A pénzügyminiszter hozzátette: Kazahsztán és Magyarország gazdasági kapcsolatai mára eljutottak oda, hogy a kereskedelem és a beruházások mellett az innovációban, az új technológiai megoldások területén is szintet lépjen az együttműködés A pénzügyminisztert mintegy 50 tagú magyar üzleti delegáció kísérte Kazahsztánba. Kazahsztán és Magyarország együttműködése két újrainduló, a válság hatásait eredményesen kivédő gazdaság együttműködése – szögezte le Varga Mihály a Kazah Külkereskedelmi Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán, amelyen részt vett Asset Irgaliyev kazah nemzetgazdasági miniszter is.

Hírdetés

Kiemelte: a koronavírus-járvány új kapukat is nyitott a kazah-magyar kereskedelemben, az országba irányuló exportunk tavaly közel 60 százalékkal nőtt, elsősorban a kiváló minőségű magyar gyógyszeripari termékek, vegyipari termékek és élőállatok kereskedelmének köszönhetően. A két ország közötti áruforgalom meghaladta a 330 millió dollárt, és az elmúlt évek delegációs találkozásainak köszönhetően számos magyar cégnek sikerült eredményeket elérni a kazah piacon.

A Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági együttműködések érintik a kereskedelem, a mezőgazdaság, az energetika, a megújuló energia, a pénzügyek, az élelmiszeripar, és az építőipar területét is – ismertette a pénzügyminiszter, aki az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának csoport elnöke, valamint a Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottságnak és a Stratégiai Tanácsnak társelnöke is egyben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »