Újabb nehézségek a lakáshitelek területén? Nézze meg a részleteket!

Újabb nehézségek a lakáshitelek területén? Nézze meg a részleteket!

Emelkedő kamatlábak, dráguló lakásárak, mi jöhet még? Úgy tűnik a jegybank tovább szigorítja a feltételeket, mivel az elmúlt években nagyon felhígult a lakáshitelek piaca.

Az olcsó kölcsönök idejében, amely az elmúlt éveket jellemezte, sokan refinanszírozták a hiteleiket, akár a futamidőt újra meghosszabbítva, így pedig egyre csak növekedett azon hitelek aránya, amelyeket a polgárok már nyugdíjas éveikben fizetnek majd le.

A korlátozás nagyságrendileg csak minden huszadik ügyfelet fog érinteni az NBS által kiadott információk alapján, elsősorban azokat, akik a hitelt még nyugdíjas korunkban is fizetnék, s az összeg aránya túl magas a jelenlegi bérhez képest. A cél a kockázatok csökkentése, s az ilyen hitelek esetében átlagban az ügyfelek a jelenlegi összegnél 15 százalékkal kevesebbet fognak tudni igényelni.

Hírdetés

A nemzeti bank biztosítani kívánja, hogy a lakosok olyan hiteleket vegyenek csak fel, amelyeket akár a nyugdíjukból is majd tudnak fizetni és a bankszektor is egészséges feltételek mellett működjön.

Ezzel együtt nem várható túl nagy változás a hitelpiacon, amely az elmúlt hónapokban rekordszinten működött. A jelenlegi előrejelzések szerint a hitelek felvétele elsősorban a magasabb kamatlábak miatt fog lassulni, ami a magas ingatlanárakkal együtt elég jó féknek bizonyulhat a csúcsra járatott infláció korában.

Az új szabályoktól tehát nem kell tartani, mert a 40 év fölötti kérelmezők közül is csak azokat érintik majd, akik hitelénél a futamidő a nyugdíjas éveikben jár le és bérükhöz képest jelentős a hitelösszegük.

A kiemelt cél ugyanis a hitelpiac egészséges szinten tartása, amely szabályozása kulcsfeladat, igaz, napjainkban nem ez fogja meghatározni azt, miképp is változik majd a lakosok eladósodottsága. A tervek szerint az új szabályok októbertől lennének érvényesek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »