Újabb „nácibotrány” a németeknél

Újabb „nácibotrány” a németeknél

A müncheni ügyészség szerint „náci” karlendítést mutathatott be az AfD egyik politikusa egy kötelező oltás elleni tüntetésen. Erős kétségek merültek fel azonban azzal kapcsolatban, mennyire megalapozott ez a gyanú.

Megvonta a napokban a német szövetségi parlament (Bundestag) Petr Bystron, az Alternatíva Németországnak (AfD) képviselője mentelmi jogát, a politikus után ugyanis hónapok óta nyomoz a müncheni ügyészség. Bystront azzal gyanúsítják, hogy „náci” karlendítést (Hitlergruss) mutatott be egy tüntetésen, amit koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele ellen tartottak márciusban Münchenben.

A Bayerischer Rundfunk szerint Anne Leiding főügyész azt nyilatkozta, a müncheni Königsplatzon tartott megmozduláson Bystron „szándékosan kinyújtotta a jobb karját a közönség irányába, miközben azt mondta: Mi vagyunk az AfD”, ez pedig szerinte egy „náci” karlendítés is lehetett, amely testmozdulatot keményen tilt a német btk.

Bystron maga is feltöltött egy videót a közösségi oldalára a tüntetés kérdéses perceiről, azzal a megjegyzéssel, hogy nyereményjátékot hirdet, és aki a mozdulatába képes belelátni egy karlendítést, az nyer egy gyakornoki helyet a müncheni ügyészségen.

Hírdetés

A videón a jobboldali képviselő láthatóan felfelé emeli a kezét, nem pedig előre – jellemző a helyzetre, hogy még az AfD-vel szembeni szimpátiával aligha vádolható Der Spiegel hetilap is azt írta, az ügy minden, csak nem egyértelmű.

Erika Steinbach – aki korábban a kereszténydemokrata CDU/CSU, majd pedig az AfD parlamenti képviselője volt – a Twitteren bemutatott egy válogatást abból, amikor balliberális politikusok tettek olyan kézmozdulatot, amit sokkal inkább lehet karlendítésnek nézni, mint amit Bystron csinált.

A Reitschuster.de portál véleménycikke szerint a német média és igazságszolgáltatás szándékosan követ el karaktergyilkosságot a jobboldali politikus ellen, és bírálta a Bundestagot, amiért a mentelmi jog megvonásával ehhez asszisztál.

Petr Bystron egyébként Olomoucban született, 14 évesen alapított egy cserkészszövetséget, amit betiltottak, később pedig letartóztatta a csehszlovák állambiztonság, betiltott dalok terjesztése miatt. 1988-ban szüleivel az NSZK-ba menekültek, ahol politikai menedékjogot kapott.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »