Újabb lényeges változtatásokra készül a kormány az egészségügyben

Újabb lényeges változtatásokra készül a kormány az egészségügyben

Társadalmi egyeztetésen van az egészségügyi törvény újabb módosítása.

Kiemelt kormányzati prioritás az egészségügy feltételrendszerének folyamatos figyelemmel kísérése, és a szükséges módosítások átvezetése, a szabályozás aktualizálása – ezzel indokolja a kormány honlapjára nemrég társadalmi egyeztetésre kitett, 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslat az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények tervezett módosításait.

A hvg.hu szerint a tervezetben számos módosítást eszközölnének, például hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint azok ingatlanjai kerülnek át három egyetemhez. A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház fenntartói jogát a Debreceni Egyetem alapítványa, a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházáét a Szegedi Tudományegyetem alapítványa, a Komlói Egészségcentrumét, a Mohácsi Kórházét, a Szigetvári Kórházét és a Siklósi Kórházét pedig a Pécsi Tudományegyetem alapítványa kapná meg.

Az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapnák meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt. A fenntartó egyetemek lennének az esetleges hatósági engedélyek jogosultjai is, továbbá az EU-s projektek jogai és kötelezettségei is átszállnának.

Hírdetés

A 45 oldalas tervezetben több kisebb részletszabályt is módosítanának az egészségügyi intézmények működésével kapcsolatban:

  • több egyetemnek és állami intézménynek is ingatlanokat adnának át
  • a jövőben mentőtiszt is jogosult halottvizsgálatot végezni
  • az egészségbiztosító méltányosságból már nem adhat támogatást úgynevezett allopátiás (hagyományos) gyógyszer árához, ha vény nélkül kapható, nem támogatott gyógyszerről van szó;
  • módosulnak az egészségügyi tevékenység végzésének egyes szabályai is oly módon, hogy “szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység egyéni vállalkozóként nem folytatható”
  • tilos lesz 18. életévét be nem töltött személy részére dohányterméket, valamint vízipipát értékesíteni, illetve kiszolgálni
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »