Újabb kilépő a brexit után?

Újabb kilépő a brexit után?

Az Orkney-szigetek tanácsosainak többsége támogatja, hogy az úgynevezett tanácsi terület a brexit népszavazás eredménye miatt megvizsgálja az elszakadást Skóciától és az Egyesült Királyságtól a „nagyobb autonómia vagy önrendelkezés” jegyében – írja a brit The Daily Telegraph.

Az összesen 67 szigetből álló terület – amely marhahúsáról, sajtjairól, söreiről, whiskyjeiről és halairól ismert – 21 ezer, húsz szigeten élő lakosa sokáig nagyobb autonómiát szeretett volna, ám a 2014-es skót függetlenségi népszavazáson és a tavalyi brexit népszavazáson is a maradás mellett voksoltak. Ennek ellenére a 21 tanácsosból 13 támogatta a vizsgálat megkezdését, amelynek során arra keresik a választ, hogy a várható különféle alkotmánymódosítások során kivívható-e nagyobb fokú önrendelkezés.

Hírdetés

A 973 négyzetkilométer kiterjedésű Orkney-szigeteken már a neolitikus időkből fennmaradtak leletek, az ún. Neolitikus Orkney Szíve emlékműcsoport része a Világörökségnek is. Később viking megszállás alatt állt a szigetcsoport, a Shetland-szigetekkel egyetemben a Norvég Királyság része volt, míg 1472-ben hozományként a skót uralkodók birtokába nem került. Nem csoda, hogy Graham Sinclair független tanácsos, a kezdeményezés ötletgazdája így fogalmazott:

„Úgy vélem, a szigetek jelentősen különböznek – történelmi és kulturális szempontból – az ország többi részétől. Ez egyelőre csak tapogatózás, annak átgondolása, van-e esély az alkotmányos változásokra.”

Szerinte szükség lesz egy új közvélemény-kutatásra a szigeteken, hogy kiderüljön, a lakosság támogatná-e az Orkney-szigetek jogállásának megváltoztatását. Egy 2013-as felmérés még azt találta, hogy csupán nyolc százalék szakadna el Skóciától. Sinclair mindenesetre jó jelnek minősítette, hogy a kezdeményezés vitáján senki nem ellenezte hangosan a felvetést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »