Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából – jelentette be a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a gépek hétfő délután érkeztek meg a szolnoki légibázisra. Az új, high-tech eszközökkel tovább erősödik a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képessége. A francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már 8 darabra bővült a H225M helikopter flotta a dandárnál, így már a teljes, 16 gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van – tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Szalay-Bobrovniczky kiemelte: 2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Az év eddig eltelt időszakában 4 új Gripen beszerzéséről számolhattunk be, a SAAB-bal a kiterjesztett valóság (XR)-technológiát is alkalmazó kiválósági központot hoztunk létre, a pilóták pedig év elején jelentős illetményemelésben részesültek.

Bali Tamás ezredes, a helikopterdandár parancsnoka hangsúlyozta: az új helikopterek nagyban erősítik a Magyar Honvédség képességeit, mivel komplexen támogatják a különleges és a szárazföldi erők műveleteit. Kiemelte: modern önvédelmi, kommunikációs és fegyverrendszerük segíti a katonák biztonságos szállítását, a berendezéstől függően minimum tizenkettő, de akár huszonkét fő is elfér a fedélzeten.

Honvedelem.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »