Saci, a felvidéki gyógymasszőr

A mai világban egyre többen kezdünk ráébredni az egészséges életmód fontosságára. Nemcsak a megfelelő táplálkozás, testmozgás és kiadós alvás tartozik ide, hanem a helyes testtartás, és a fizikai testünk tömegét nagy arányban meghatározó izomzatunkra való odafigyelés is.

Az alábbiakban az olvasók megismerkedhetnek Sacival, a fiatal gyógymasszőrrel, aki Dunaszerdahelyen tevékenykedik. Gyermekként egy iskolába jártunk, ennek apropóján vettem fel vele a kapcsolatot. Régi ismeretségünkre való tekintettel beszélgetésünk tegeződő viszonyban folyt. A beszélgetés során esik majd Saci motivációiról, eddigi tapasztalatairól és sokszínű munkájáról is.

Hol sajátítottad el a masszőrködés tudományát?

Középiskolai tanulmányaim után Újvárban tanultam kétéves masszázsszakon, ezenkívül különböző kurzusokat is végeztem Dunaszerdahelyen, illetve Újvárban.

Mikor döntötted el, hogy gyógymasszázzsal szeretnél foglalkozni?

Valójában a masszázs mindig jelen volt az életemben, de igazán csak a középiskola utolsó évében kezdtem el foglalkozni a gondolattal. A legelső kurzuson még középfokú tanulmányaim során vettem részt, ekkor érintett meg ez a téma. Utánakérdeztem ugyanis, milyen lehetőségek vannak a továbbtanulás terén, így amikor az érdeklődésem középpontjába került a gyógymasszázs, azonnal tudtam, ez az én szakmám. Mivel a középiskolában egészségügyi nővérnek tanultam, fontos volt számomra, hogy az egészségügyben maradjak és segíthessek másokon.

Pontosan milyen kezelési módszereket alkalmazol?

A szolgáltatásaim elég sokrétűek. A klasszikus masszázson át egészen a svéd, mélyszöveti masszázsig többfélére van lehetőség. Ha valaki egy kis kikapcsolódásra vágyik, kipróbálhatja a lávaköves és reflexzónás talpmasszázst is. A komoly ízületi panaszokban szenvedőknek pedig lehetőségük nyílik kihasználni a szegmens gyógymasszázs jótékony hatásait. A japán és thai technikákba is bele lehet kóstolni shiatsu és tradicionális thai masszázs keretében. Ezeken kívül még alkalmazok nyirok- és mézes masszázst, maderoterápiát, valamint tüzes- vagy vákuumos köpölyözést.

Milyen technikákat szeretnél még elsajátítani?

Hírdetés

Nemrég kezdtem bele az SM-rendszer terápia alapjainak elsajátításába Pozsonyban, s ismereteimet szeretném még jobban elmélyíteni. Az indiai fejmasszázs és a kineziológiai tapaszok, valamint a mobilizációs köpölyözés is vonz.

Mik a leggyakoribb tünetek, melyekkel az ügyfelek felkeresnek?

Általában az emberek hátfájással érkeznek hozzám. Ezek a problémák később átterjedhetnek a hátgerinctől egészen a vállakig, fájdalom átsugározhat a kézbe, lábba. Sokan keresnek meg migrénes fejfájással is, ami szintén visszavezethető a gerincproblémákhoz, akár ferdülésről beszélünk, akár csak egy kisebb görbületről vagy csigolyaelmozdulásról.

Ezeket a tüneteket rendszerint mi okozza?

A hátgerincproblémák manapság már népbetegségnek számítanak. Nem mondok újat ezzel, hiszen mindenki a számítógép, tévé vagy a telefon előtt görnyed, amitől csak fokozódnak a hát-, nyak- és derékfájdalmak. Ráadásul a stresszes helyzetek, melyekkel nap mint nap meg kell birkóznunk, nem segítenek sem a testünknek, sem az izmainknak az ellazulásban.

Ezek közül melyeknek a kezelése jelenti a legnagyobb kihívást vagy éppen sikert? 

Ha választanom kellene, a gerincferdülés okozta problémák azok, amiket nehéz kezelni. Ezen a problémán könnyíteni lehet, ritkább esetekben akár ki is lehet gyógyítani, de ehhez az ügyfelemnek is sok mindenben hozzá kell járulnia. Sikernek pedig mindenképp azt könyvelem el, amikor pozitív visszajelzést kapok a vendégeimtől, akiknek hatalmas fájdalmaik voltak a kezelések előtt.

Ha van bármilyen hasznos tanácsod az olvasók számára, mi lenne az?

Csak azt tudom tanácsolni, hogy ebben a sietős, rohanó világban néha álljunk meg és figyeljünk oda a testünk jelzéseire – mindig megsúgja, mire van szükségünk. Nekünk csupán meg kell hallanunk, amit mond. Ahogyan a mondás is tartja: „Ép testben ép lélek“.

(Bazsó Erik/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »