Újabb háromszéki áldozat (Kevés teszt, magas pozitivitás)

Újabb háromszéki áldozat (Kevés teszt, magas pozitivitás)

Az elmúlt huszonnégy órában a hétközi átlagnál kevesebb, mindössze 34 610 tesztet végeztek országszerte, ezeknek azonban közel 30 százaléka pozitívnak bizonyult. A kórházakra nehezedő nyomás tovább nőtt, tegnap már a 11. egymást követő napon dőlt meg a kórházban és az intenzív terápián ápolt COVID-betegek rekordja. Kovászna megyében lassulni látszik a járvány terjedése, bár a vasárnaphoz képest stagnáló sarokszámok inkább a hétvégi kevés tesztelésnek köszönhetőek.

A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban elhunyt egy 61 éves sepsiszentgyörgyi nő és egy 66 éves uzoni nő, utóbbi esetében nem bizonyított a fertőzés. Háromszéken a járvány kezdete óta 376 személy halálát okozta a kór, egyikük sem volt beoltva. Tegnap a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház 62 koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi ágyából öt volt szabad, az intenzív osztályon nem volt üres hely. A kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház 90 elkülönített ágyából 79 volt foglalt.  Háromszéken ez idáig 83 528 védőoltást használtak fel, az oltás második adagját 33 970 személy kapta meg. 7096 személyt a családorvosok egydózisú oltással immunizáltak. A harmadik oltást 3135 személy kapta meg. A hétvégi oltási maratonon 148 személy kapta meg az oltást, szombaton 85-en (38 Pfizer-BioNTech és 47 Johnson&Johnson), vasárnap pedig 63-an (28 PB és 35 JJ).

Országos szinten kritikus a helyzet a kórházakban, a betegfelvételi osztályokon több mint 1900 koronavírusos beteg kénytelen várakozni, hogy ágy szabaduljon fel számukra. Lucian Bode belügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: a kórházakban várakozó betegek közül mintegy háromszáznak intenzív terápiás ágyra lenne szüksége. Korábban a sajtó bemutatta: a kórházak előtt sorban állnak a mentők arra várva, hogy otthagyhassák a beszállított pácienseket, az osztályokon pedig sok esetben csak egy szék jut a súlyos állapotban levő koronavírusos betegeknek.

Hírdetés

Az Egészségügyi Minisztérium tegnapi közlése szerint Magyarország felajánlása nyomán eddig harminc beteget szállítottak át a szegedi és a debreceni egyetemi klinikára. Közülük egy Debrecenbe szállított 63 éves bukaresti nő és egy Szegedre szállított 64 éves temesvári nő életét a magyarországi orvosoknak sem sikerült megmenteniük. A Magyarországra szállított betegekre Lucian Boda is kitért, ő 26 átszállított betegről tett említést. Elmondta: közülük 17-en kritikus állapotban voltak, amikor átvitték őket a határon.

A miniszter az állam szigorú fellépését helyezte kilátásba azok ellen, akik hamis oltási vagy tesztelési igazolásokat állítanak ki vagy vásárolnak. Kijelentette: a hatóságok eddig 362 bűnügyben nyomoznak és 850 személyt vizsgálnak hamis egészségügyi iratok miatt. „Azt üzenem mindazoknak, akik hamis dokumentumok beszerzését segítik elő vagy akik használják ezeket a hamis iratokat, hogy mindannyian börtönbe kerülnek” – jelentette ki a miniszter. Meggyőződését fejezte ki, hogy csökkenni fog a hamis oltási és tesztelési bizonylatok iránti igény, amikor a bíróságok kimondják az első ítéleteket az ilyen ügyekben.

Tegnap – mint a hétfői napokon általában – az átlagosnál kevesebb (10 141) új koronavírusos fertőzést és a kórnak tulajdonított halálesetet (261) jelentettek, az áldozatok közül 238-an nem voltak beoltva, a 23 beoltottból pedig 22-nek egyéb társbetegségei is voltak. Kórházban 19 745 beteget kezelnek, közülük 1764-et intenzív osztályon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »