Újabb dróndarabok estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért légitámadások során

Újabb dróndarabok estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért légitámadások során

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben – közölte szerdán a román védelmi minisztérium.

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget.

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok – amelyek a minisztérium szerint „olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ” – a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

A tárca azt is közölte, hogy

az ukrán Reni és Izmajil kikötővárosok elleni újabb orosz dróntámadás idején első ízben küldtek dróntámadások veszélyére figyelmeztető Ro-Alert üzeneteket nyolc határhoz közeli település lakosainak mobiltelefonjára.

Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc

– idézte az éjfél után kiküldött Ro-Alert üzenet szövegét az Agerpres hírügynökség.

Hírdetés

Az éjszaka kiküldött figyelmeztetés nem terjedt ki azokra a településekre, amelyek közelében az újabb drón becsapódott.

Az ukrán Izmajil kikötővel szemközt található Plauru faluban, amelynek a területén múlt héten találtak dróndarabokat, a román hadsereg kedden megkezdte két légvédelmi óvóhely építését a polgári lakosság számára.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, még a védelmi minisztérium bejelentése előtt a múlt heti incidenseket kommentálva újságíróknak azt mondta: a helyzet a hatóságok ellenőrzése alatt áll, természetes, hogy óvintézkedéseket hoznak, de nincs ok pánikra.

Nyugtassuk meg a lakosságot, mert különben mindannyian megőrülünk! Senki sem támadott meg, és nem támad minket. Lepattant néhány alkatrész egy drónról, amelyet az ukrán hadsereg lőtt le. Nem volt benne robbanóanyag, nem történt kár

– idézte az Agerpres a román kormányfőt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy egyes információk szerint az első, Plauruban lezuhant drón amerikai lett volna, Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy orosz drón maradványáról van szó.

Hivatalos információink vannak – mind a védelmi minisztériumtól, mind a NATO-tól -, hogy egy orosz drón maradványa volt, robbanóanyag nélkül

– mondta a román kormányfő a múlt heti esetről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »