Újabb csapás az Iszlám Köztársaságra – merényletben meggyilkolták Irán vezető atomtudósát

Újabb csapás az Iszlám Köztársaságra – merényletben meggyilkolták Irán vezető atomtudósát

Az “iráni atombomba atyjaként” is emlegetett Mohsen Fahrizadehet autójában lőtték meg többször nem messze az iráni fővárostól. Egyelőre csoport sem vállalta a felelősséget a merényletért. Javad Zarif iráni külügyminiszter elítélte a gyilkosságot, és azt nyilatkozta, hogy “súlyos jeleit” véli felfedezni a merénylet Izrael érintettségéről. Megjegyezzük, akár Izrael állt a háttérben, akár nem, nem véletlenül vádolták meg csípőből Jeruzsálemet a merénylettel: Irán regionális középhatalmi ambícióinak egyik legfőbb ellenlábasa Izrael.

Fahrizadeh az iránid Forradalmi Gárda magas beosztású tisztje volt, akit régóta az ország elsőszámú vezető atomtudósaként tartottak számon. 2018-ban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal vádolta meg Iránt, hogy folytatja a nukleáris fegyverek fejlesztését az atomalkuban vállalt kötelezettségei ellenére.

Hírdetés

Kahrizadeh halála minden bizonnyal újabb feszültséget generál az USA és Irán között. Legutóbb idén januárban szabadultak el az indulatok a két ország között, miután az Egyesült Államok légiereje egy dróntámadásban megölte Kasszim Szulejmánit, Irán harmadik legnagyobb hatalmú emberét. A háttérben amerikai célpontok elleni támadások állhattak, de Szulejmáni tevékenysége stratégiai szempontból is problémát jelnett Washington számára (többek között ő felügyelte a más országokban iráni befolyás alatt működő katonai, félkatonai és dzsihadista szervezetek működését).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »