Újabb botrány: Delete Day-t csinált Joe Biden a D-Day-ből

Újabb botrány: Delete Day-t csinált Joe Biden a D-Day-ből

Elfeledkezett Joe Biden a D-napról – írták amerikai, jobboldali sajtóforrások. Az amerikai elnök egyetlen tweetet sem tett közzé június 6-án a világtörténelmi jelentőségű normandiai partraszállás 77. évfordulóján.

Ugyanakkor egy olyan videót posztolt, melyen egy száz éve, az oklahomai Tulsában kirobbant zavargás fekete túlélőivel találkozott. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sem említette meg a történelmi évfordulót – írja a Hirado.

Egyetlen bejegyzést sem tett közzé Joe Biden amerikai elnök június 6-án, a normandiai partraszállás 77. évfordulóján a D-napként emlegetett híres napról.

A világtörténelem legnagyobb hadműveletében 1944. június 6-án az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Kanadából érkező csapatok ezrei szálltak partra légi és vízi úton a normandiai tengerpart öt szakaszán.

Ezeket a partszakaszokat Utah, Gold, Omaha, Juno és Sword néven nevezték el a hadművelet tervezésekor. 132 ezer szövetséges katona szállt partra Normandiában, körülbelül 7000 hajó vett részt az invázióban, amelynek első napján mintegy 24 ezer szövetséges katonát is az ellenséges vonalak mögé dobtak.

A D-nap ütközetében összesen 4414 szövetséges katona vesztette életét, ebből 2501-en amerikaiak voltak. Több mint ötezerre rúgott a sebesültek száma. A német oldalon is többezres volt az emberveszteség.

„Soha nem feledjük” – kivéve Bident

Joe Biden amerikai elnök viszont figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok történelmének e fontos eseményét. Június 6-án a partraszállásról történő megemlékezés helyett egy olyan videót tett közzé, melyen arról számolt be, hogy a héten találkozott a száz évvel ezelőtt, az oklahomai Tulsában kirobbant zavargás fekete túlélőivel. Az elnök egyetlen szóval sem említette meg a világtörténelmi eseményt.

A nevezetes évforduló napján Kamala Harris alelnök tett közzé egy tweetet, melyben köszöntet mondott „Normadia hőseinek, akik felszabadították a kontinenst”. Kijelentette: „Soha nem feledjük bátorságukat.” A first lady, Jill Biden szintén megemlékezett a partraszállásról.

Hírdetés

Tavaly Joe Biden még elnökjelöltként nem sajnálta a fáradságot, hogy a partraszállásról írjon néhány sort Twitter-bejegyzésében.

Nem ez az első alkalom, hogy Joe Biden botrányos hozzáállást tanúsít történelmi tájékozatlansága okán: 2020 májusában összecserélte a D-napot a Pearl Harbor elleni japán támadás évfordulójával.

Éppen úgy, mint az elnök néhány napja történt újabb pedofil botránya alkalmával, az amerikai sajtó szinte egésze most is elhallgatta a történteket. A világtörténelmi jelentőségű és az amerikai történelemben is igen hangsúlyosan emlegetett D-nap negligálásáról – mint Biden gyermekzaklatási ügyéről is – csak kisebb példányszámú, jobboldali-konzervatív elkötelezettségű lapok számoltak be.

Miközben Biden egy bejegyzést sem tett közzé Amerika történelmének egyik legnagyobb eseményéről, elődje, Donald Trump amerikai elnök, akit a Facebook újabban évekre tiltott el a legnagyobb közösségi oldal használatától, hivatali időszaka alatt minden alkalommal közzétette, hogy június 6-án milyen, a partraszállással kapcsolatos megemlékezéseken vett részt.

A D-nap 75. évfordulóján ellátogatott a normandiai partraszállás híres szakaszára, az Omaha Beachre, ahol szövetségesek szálltak partra a német megszállás alatti Franciaországban, és az eseményről hazafias hangvételű tweetben emlékezett meg.

Újraírt történelem?

Június 6-án Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén nem említette meg június 6-án a D-napot. Aznap közzétett nyilatkozatában inkább azokat az erőfeszítéseket emelte ki, amelyeket kormánya a hadseregben tapasztalható szexuális visszaélések ellen tesz.

Joe Biden június 6-án közzétett, tulsai látogatásához kapcsolódó videója egy olyan eseményről emlékezik meg, melyet az amerikai történetírás száz éven keresztül nem tekintett említésre méltónak.

Ismert: a lincselések gyakoriak voltak az Egyesült Államokban a 19. század végétől a 20. század derekáig. Biden most emléknappá nyilvánította a zavargások kitörésének évfordulóját, május 31-ét. „Rendszerszintű rasszizmusról” beszélt, és a helyszínre látogatásakor bírálta a republikánusok vezette államokat, ahol – szerinte – korlátozzák a fekete lakosság szavazati jogait.

Tulsában Biden kiemelte, hogy ő az első amerikai elnök, aki a városba látogatott a mészárlás óta.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »