Újabb 73 Omikron-fertőzést azonosítottak Szlovákiában. A déli járásokban is megugrott a járványgörbe

Újabb 73 Omikron-fertőzést azonosítottak Szlovákiában. A déli járásokban is megugrott a járványgörbe

Újabb 73 Omikron-variáns okozta fertőzés erősítetek meg a szlovákiai laborok – jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője szerint több mint valószínű, hogy már az Omikron a domináns mutáció az országban.

Jelenleg hivatalosan 127 Omikronos esetet erősítettek meg, de az erre szolgáló szekvenálási eljárás a kapacitások miatt sok időbe telik, így a pozitív teszteknek csak töredéként tudják ellenőrizni.

Az aktuálisan fertőzöttek között nagyjából 30 százalék lehet az omikronos eset – hangzott el az egészségügyi minisztérium szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Azt is megerősítették, hogy a gyorsan emelkedik a fertőzöttek napi száma, és nőtt a halálos áldozatoké is. A múlt héthez képes 26 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek száma, és az elmúlt héten átlagban naponta 67 koronavírusfertőzött hunyt el, ami 60 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.

Egy hét alatt 18 százalékkal csökkent a kórházban ápoltak, tíz százalékkal a lélegeztetőgépre szorulók átlagos száma.

Hírdetés

Tizenötjárásban nőtt 50 százalékkal nagyobb arányban egy hét alatt a fertőzöttek napi száma. Köztük van Pozsony (60 %), a Komáromi (71 %),  Dunaszerdahelyi (70 százalék) és a Nagymihályi járás is (52 százalék) a magyarlakta régiók közül.

Lengvarský elismételte, hogy továbbra is támogatja a kötelező oltás bevezetését, legalább bizonyos csoportok esetében (nyugdíjasok, kritikus infrastruktúrában dolgozók.

Bár Richard Sulík ma korábban a sajtónak arról beszélt, hogy a kötelező karantén hosszát 5 napra csökkentik, Lengvarský azonabn ezt nem erősítette meg, elmondása szerint ez akkor dől majd el, ha az omikron miatt az alkalmazottak nagy tömegei esnek ki a termelésből. (Megjegyezzük, hogy a karantén lerövidülését nem a fertőzés lefolyásának rövidülése indokolja, hanem az a félelem, hogy az adott időben tömegesen megfertőződő munkások kiesnek a termelésből, illetve, hogy egyszerre sok ember táppénzjogosultságát kellene kielégíteni…)

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a jövő héttől már állni fognak azok a “tábori kórház” szerű központok, amelyeket a kórházak közvetlen közelében állítanak majd fel, és majd ezekben állapítják meg, hogy az adott fertőzöttnek kórházi ellátásra, monoklonális kezelésre vagy más gyógyszerekre van szüksége a fertőzés kezelése céljából. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenti a nyomást a kórházakon, és nagyobb teret ad a szokványos, mindennapi betegellátásnak, amely a COVID-19 miatt komoly fennakadásoktól szenved.

Lengvarský beszélt arról is, hogy a Novavax fehérjevakcinája, a Nuvaxovid  az első félév végén, a második félév elején válik elérhetővé Szlovákiában. A Pfizer által kifejlesztett Paxlovid nevű koronavírus elleni gyógyszert pedig várhatóan márciusban hozzák majd forgalomba.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »