Új vírusváltozat és egy 5. hullám kialakulását vizionálja az oltásparancsnok

Új vírusváltozat és egy 5. hullám kialakulását vizionálja az oltásparancsnok

Mivel a hideg évszak kedvez a SARS-CoV-2 terjedésének, az elkövetkező hónapokban valószínűleg a koronavírus új törzse fog megjelenni, ami még fertőzőbb lesz, és a világjárvány ötödik hullámát generálja majd – véli a romániai oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță katonaorvos.

Arra a kérdésre, hogy közeleg-e a járvány ötödik hulláma, Gheorghiță a Digi24-nek elmondta, hogy már most vannak olyan országok, ahol ismét emelkedik a megbetegedések száma.

Hírdetés

„Az Egyesült Királyságban növekvő tendenciát mutat az esetek száma, és ne felejtsük el, hogy már megkezdődött a hideg időszak. Közeledik a tél, és az emberek egyre többet tartózkodnak majd zárt térben, egyre többet érintkeznek egymással. Kevesebbet szellőztetnek majd, és nyilvánvalóan megnő a fertőzésveszély, tehát korántsem élünk olyan időszakot, amely a járványügyi feltételek szempontjából kedvező volna, hanem éppen ellenkezőleg” – érvelt az orvos.

„Nem kizárt, hogy az elkövetkező hónapokban ismét új vírusváltozat jön létre, amely még fertőzőképesebb lesz” – mondta.

Úgy vélte, Románia valószínűleg már a platón van járványügyi szempontból, azaz a járványgörbe kiegyenesedett, de az adatok jövőbeli alakulása nagyban függ attól, hogy az emberek mennyire tartják be a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket, és mennyire nő az átoltottsági arány. (spotmedia.ro, hírszerk.)

Fotó: Valeriu Gheorghiță/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »