Új választásra kényszerülhet Spanyolország

Kisebbségi kormányzásra, vagy a választások megismétlésére számít Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő, aki az M1 Ma Este adásában értékelte a vasárnapi előrehozott választásokat.

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeztek általános parlamenti választásokat. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök azután döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa.

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő az eredményeket értékelve elmondta, hogy a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot vezető (PSOE) Pedro Sánchez kormányfő vállalhatja a kisebbségi kormányzást és ennek kockázatát, de könnyen ugyanabba a helyzetbe kerülhet, mint most, hogy új választást kényszerül kiírni.

A leadott alsóházi szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottsága szerint a Spanyol Szocialista Munkáspártra (PSOE) több mint 7,3 millióan szavaztak, ami azt jelenti, hogy 28,7 százalékos eredménnyel és 123 mandátummal végzett az élen.

A korábbi erőjelzéseknek megfelelően a Néppárt (PP) kapta a második legtöbb szavazatot. Ezzel együtt a konzervatívok eddigi legrosszabb választási eredményüket könyvelhetik el a megszerzett 66 mandátummal, ami hatalmas vereség eddigi 134 mandátumukhoz képest.

Kevés lehet a baloldali győzelem

A kormányzó szocialisták nem eléggé erősödtek meg, hogy biztos többséget érjenek el – fogalmazott a szakértő. Egy héttel a választások előtt még 129 mandátumot jósoltak a kormánypártnak.

Fotó MTI/EPA/JuanJo Martín

Fotó MTI/EPA/JuanJo Martín

Ennek okát a két televíziós vitában látja Sobieski Tamás úgy válaszolt. A radikális jobboldali VOX nem vehetett részt a vitákban, azzal az indokkal, hogy nem parlamenti párt, a 2016-os választásokon nem szerzett mandátumot.

Hírdetés

A törvényhozásba viszont bejutott a párt, egyből 24 mandátumot szerezve – radikális jobboldali erő ezzel 1982 óta először nyert parlamenti képviseletet Spanyolországban. Az összes szavazat 10,2 százalékát kapta a VOX, amelyre mintegy 2,6 millió választópolgár voksolt.

A televíziós vitában, amelyen az újraválasztásáért induló szocialista kormányfő, Pedro Sánchez mellett a jobboldali Néppárt (PP) vezetője, Pablo Casado, a jobbközép, liberális programot képviselő Állampolgárok (Cuidadanos) jelöltje, Albert Rivera és a baloldali Podemos első embere, Pablo Iglesias vett részt, egyedül  Rivera támadta élesen a kormányfőt – mondta.

Leszerepelt a Néppárt

A vasárnapi előrehozott választáson a második helyen a jobbközép Néppárt (PP) végzett 66 mandátummal, ami komoly visszaesést jelent a 2016-ban még 33 százalékot elérő pártnak, amely így lényegében elvesztette mandátumainak a felét – hangzott el az adásban. A rájuk leadott 4,2 millió szavazat az összes voks 16,6 százaléka.

Amikor Pedro Sanchez bizalmatlansági indítvánnyal 2018-ban megbuktatta Mariano Rajoy konzervatív kormányát, akkor egy bírósági ítélet kimondta, hogy a párt korrupciós hálózatot működtetett és végül ez vezetett a választási vereséghez – mondta.

A párt élére a 38 éves közgazdász Pablo Cassado került, aki korántsem olyan jó vitapartner, mint a fiatal korában versenyeket megnyerő Albert Rivera.

Cassado és pártja bizakodhat a kormányalakításban, ha a három jobboldali párt eléri az abszolút többséget. A Néppárt, az Állampolgárok és a VOX együttes támogatottsága 145-150 körül alakulhat, ami kevés a kormányalakításhoz – emelte ki a Spanyolország-szakértő.

Ugyanakkor tartományi szinten már működik egy hasonló összetételű kormány Andalúziában – hangzott el.

A katalánok lehetnek a mérleg nyelve

A parlamenti matematika alapján az látszik, hogy a kormányzó szocialisták a negyedik helyen befutó és 14 százalékot szerző Podemos-szal, valamint a katalán elszakadást támogató Katalán Republikánus Baloldallal együtt elérhetik a szükséges 176 mandátumot – hangzott el az adásban.

A katalánok viszont a kormány támogatásáért cserébe nagy kérésekkel állhatnak elő, például a szeparatizmus miatt elítélt katalán vezetők felmentését, valamint egy függetlenségi népszavazás engedélyezését – mondta Sobieski Tamás.

Inigo Urkullu, a Baszkföldön kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV) vezetője egy héttel a választások előtt arról beszélt, hogy Spanyolországnak el kellene ismernie a katalán és a baszk nemzet létezését. Urkullu egyébként a párton belül még a mérsékeltebb, egységpárti álláspontot képviseli – mondta a szakértő.

Sobieski Tamás egy kérdésre megerősítette, hogy elképzelhetőnek tart egy megismételt szavazást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »