Új otthonfelújítási támogatás: itt a lista, járásonként ennyi állami támogatás jár

Új otthonfelújítási támogatás: itt a lista, járásonként ennyi állami támogatás jár

Közzétették, hogy az egyes járásokban mekkora támogatást lehet felvenni az új programban.

Fontos információt tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium az újonnan bejelentett otthonfelújítási programról. Egymillió forint önerő mellett kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás fogja segíteni az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. A támogatás mértéke a járásokban élők átlagjövedelmétől függ, ami alapján ennek összege 2,5-3,5 millió forint között szóródhat.

Ennek mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez: ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja, vagyis az állami támogatás mértéke legfeljebb 2,5 millió forint lehet – írja a vg.hu. 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió forint.

A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély viszont lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

Hírdetés

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.
  • Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »