Új nevezetesség a Múzeumkertben: történelmet idéz a Geraldine cukrászda és kávézó

Új nevezetesség a Múzeumkertben: történelmet idéz a Geraldine cukrászda és kávézó

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete mögötti terület, a kert korábban legkevésbé látogatott, és eléggé elhanyagolt része mostantól – nem nehéz megjósolni – a Palotanegyed legvonzóbb helye lesz. A Múzeumkert rekonstrukciójának utolsó fejezeteként valóban pont került az i-re, vagy – jelen esetben stílszerűbb mondani: hab a tortára. Ugyanis a híres cukrászdinasztia, az Auguszt család legfiatalabb tagja és férje nyerte meg a Magyar Nemzeti Múzeum által kiírt pályázatot, hogy a korábbi kertészházból egy elegáns cukrászdát és kávézót varázsoljon.

A névválasztást csak azoknak kell megmagyarázni, akik nem láthatták pár évvel ezelőtt a múzeumban Geraldine – Magyarország fehér rózsája című tárlatot. A mesébe illő történetet sokáig hallgatás övezte.

Kevés múzeum mondhatja el, hogy munkatársa egy ország királynéja lett – jegyezte meg tréfásan Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében. Utalt arra, hogy két család története fonódik össze az új létesítményben, amely a maga területén ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint a múzeum.

Arian Spasse,  Albánia nagykövete arra emlékeztetett, hogy bár csak egy évig volt királyné Geraldine (Albániát 1939-ben megszállta Olaszország, s a királyi pár emigrációba kényszerült), e rövid idő alatt is elnyerte az albán nép szeretetét, ő alapította az első szülészeti klinikát, és nevéhez fűződik az első rádióadás is az országban. Ez a szeretet vette körül sok évtizeddel később, amikor a rendszerváltás után, már özvegyen, visszatért Albániába. Halálának 20. évfordulója a jövő évben lesz, a nagykövet reméli, hogy a megemlékezés ugyanúgy közös lesz, mint a négy évvel ezelőtti kiállítás.

Hírdetés

A 150 éves múltra visszatekintő legendás cukrászcsaládban már az ötödik nemzedéket képviseli Auguszt-Arató Flóra és férje, Perge-Oláh Norbert, a Geraldine cukrászda tulajdonosai. Flóra, a kánikulára való tekintettel rövid beszédében tisztelettel és hálával emlékezett meg felmenőiről: a krisztinavárosi híres üzlet államosítását és a család kitelepítését megszenvedő, 1956 után a semmiből mindent újrakezdő déd- és nagyszülőkről.

amelynek megszentelésére a fiatal tulajdonosok Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját kérték fel, aki elismeréssel adózott annak a családnak, amelyben már az ötödik nemzedék tartja fontosnak munkáján az áldást. „Isten minden tisztességes vállalkozást áldásával kísér” – mondta, majd a Miatyánk közös elmondására kérte a jelenlévőket és megszentelte az épületet.

Az Auguszt család 2011-ben Magyar Örökség-díjat kapott.

Nem csupán a Geraldine-ról elnevezett cukrászda nyílt  július 7-én a Múzeumkert egykori kertészházában, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára is gazdagodott Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbumával, amelyet először a 2017-es kiállításon mutattak be. Nemrég azonban az ügyvéd leszármazottai úgy döntöttek, hogy a kék bőrkötésű albumot, amely több mint kétszáz fotót tartalmaz, zömében Geraldine és Zogu esküvőjéről, a múzeumnak ajándékozzák.

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »