"Új Millenniumi Városközpontról" beszélt Lázár János, amely mini nem lehet, csak maxi

"Új Millenniumi Városközpontról" beszélt Lázár János, amely mini nem lehet, csak maxi

Lázár János nem támogatja magasépületek fejlesztését Budapesten, de pontos projekttervekről, látványtervről nem tud nyilatkozni a XIV. kerületi 6 milliárdos fejlesztési elképzelés kapcsán. A Rákosrendezőn építendő új városközpontról volt szó a minisztériumi sajtótájékoztatón.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtótájékoztatót tartott arról a fejlesztésről, amely mini Dubajként híresült el. Mint azt az Infostart is megírta, egyes tervek szerint ennek egyik eleme lehetne egy új felhőkarcoló, amely a Mol-székháznál is magasabb, 220-240 méteres lehetne, az építtető nem más lenne, mint a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifát is felhúzó Mohamed Abbar ingatlanfejlesztő cége. A helyszín pedig a XIV. kerület, az állami tulajdonban álló Rákosrendező néven ismert terület, amelynek közepén egy lepusztult vasúti pályaudvar található.

A portfolio.hu beszámolója szerint Lázár János most arról beszélt, hogy „amikor a kormány átnézte a főváros helyzetét, akkor azt tűzte ki célul, hogy létrejöjjön egy új városközpont, mert Budapest további fejlődésére szükség van. Ennek érdekében javaslatot kellett tennem, hogy van-e olyan terület, ami erre alkalmas. Az Andrássy út folytatásképp létrejönne az Új Millenniumi Városközpont a rákosrendezői vasútállomás környékén”.

Az első lépés a terület kitisztítása lesz – közölte, majd érdekes fordulatot használt.

„A miniszterelnök megfogalmazott felém elvárásokat, az egyik, hogy nem lehet középszerű projekt.

Hírdetés

A költségvetéstől és várhatóan magánbefektetőktől is szükség lesz forrásra. 300-350 ezer négyzetméterre van szüksége a kötöttpályás közlekedésnek a továbbiakban, így 900 ezer négyzetméteren jöhet létre a fejlesztés (60-65 hektár beépítve, 25 hektáron közpark)” – sorolta. A vasúti pálya felett létesülhet egy park. 20 milliárd forint csak a szennyezéstől való mentesítés, és 400 milliárd forintot kell invesztálni a közcélok megvalósítására.

Minimum 5 milliárd euró értékű magánbefektetési nemzetközi megállapodást készítenek elő. A projekthez ezen túl a magyar állam 1 milliárd eurót tesz hozzá.

A miniszter szerint tájseb és esztétikai környezetszennyezés a Mol-torony. Most már van magasház Budapesten, így az őshiba megtörtént. Megér egy társadalmi egyeztetést, hogy kellenek-e Budapestre magasházak – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy ez a beruházás nagy fejlesztést jelent, új pályaudvart kell építeni,

az M1-es metró vonalát meg kell hosszabbítani,

valamint szó van a reptér és Budapest gyorsvasúti összekötéséről is.

„Új Millenniumi Városközpontnak”, vagy az Andrássy út folytatásának nevezné a projektet. Mini nem lehet a városközpont neve – Orbán Viktor kérésére – csak maxi – zárta a projekttel kapcsolatos sajtótájékoztatót Lázár János.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »