Új magyar teniszcsillag

Új magyar teniszcsillag

Az elmúlt héten az egész sportvilág felkapta a fejét egy fiatal magyar teniszező bravúrjára. Marozsán Fábián, a leendő világelső Carlos Alcarazt két szettben felülmúlva, bejutott a legjobb 16 közé a római salakpályás tenisztornán.

A folytatásban aztán a 15. helyen kiemelt Borna Coric szetthátrányból fordítva legyőzte a magyar fiút, aki ennek ellenére is bizonyított. A világ akkor 135. játékosa megmutatta, hatalmas potenciál rejlik benne, amely a magyar tenisz számára is biztató fejlemény.

Egyébként sem lehet okunk a panaszra, az ezredfordulót követően jócskán előrelépett ez a sportág is Magyarországon.

Az elmúlt évtizedben Babos Tímea és Fucsovics Márton a legfelsőbb szinteken is bizonyított.

A 23 éves Marozsán egyébként a Hajdúszoboszló SE sportolója, és korából adódóan bőven van még lehetősége a bizonyításra. Az ilyen sikerek pedig éppen azok, amelyekre minden tehetségnek szüksége van. A kiemelkedő eredményt jól mutatja, hogy múlt hétig a jelenleg 69 éves Taróczy Balázs volt az utolsó magyar teniszező, akinek sikerült top 3-as játékost legyőznie. Mindez negyven évvel ezelőtt Hamburgban történt, amikor az aktuális világelső Ivan Lendl felett diadalmaskodott.

Ez a siker pedig hasonlóan nagy eredmény, s reméljük, nem marad egyedüli bravúr az ilyen szintű játékosok ellen, hiszen ezzel a teljesítménnyel ugyan még nem jutott a magyar játékos a TOP 100-ba, de 114., tehát ott van a közelben.

Az olasz fővárosban egyébként három olyan teniszezőt győzött le, aki előtte állt a világranglistán.

Hírdetés

Eközben Marozsán csak a harmadik legjobb magyar férfi teniszező az elért pontok alapján.

A szaksajtó és a magyar média is felfigyelt az eredményére, s míg a tavalyi évet Marozsán a második vonalnak számító Challenger Touron töltötte, most már a legjobbak között kell harcolnia. Tegyük hozzá, tavaly például a pozsonyi tornán éppen a legjobb magyar, Fucsovics Márton verte meg a döntőben. Challenger viadalt idén már nyert, de a legnagyobb tornákon eddig nem jutott túl a kvalifikáción, egészen Rómáig, ahol aztán a héten már a világelső Alcarazt is legyőzte.

A szakemberek úgy vélik,

a bravúr nemcsak neki, hanem a többi magyar teniszezőnek is remek motiváció lehet.

A fiatal játékos kiesés utáni értékelése pedig sokaknak adhat erőt:

Nemcsak a győzelmeket vinném tovább, hanem a mentális erősséget is, mivel a verseny előtt nem voltam túl jól, így nagyon-nagyon mélyről jöttem. Nem volt százszázalékos a játékom, se a gondolkodásom. Az az út, amit most megtettünk a csapatommal, az edzőkkel, a menedzserrel, a szövetséggel, tényleg mindenki mögöttem állt és próbáltak ebből a gödörből kirángatni és mindent megtenni azért, hogy jobban játsszak és ez nagyon-nagyon fontos dolog

– idézte fel Marozsán a nehézségeket, amelyet le kellett küzdenie.

Most viszont már a következő célokra figyel, leginkább arra, hogy a világ legjobb százasába kerüljön.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »