Új lehetőségek a vallásközi párbeszéd előmozdítására

Szuromi Szabolcs Anzelm O.Praem professzor Pakisztánban tárgyalt április 19 és 25. között. „Mind elméleti síkon, mind a mindennapos vallási élet területén alapvető előrelépést jelentenek a pakisztáni vallásközi megbeszélések.” Így foglalta össze az egyhetes pakisztáni hivatalos tárgyalásainak eredményeit Szuromi Szabolcs Anzelm, Széchenyi-díjas professzor.

Pakisztán a világ második legnépesebb muszlim országa. A lakosság túlnyomó többsége az iszlám szunnita irányzathoz tartozik, azonban a kisebbségi vallási irányzatok és közösségek alkotmányban garantált védelmet élveznek (beleértve a kb. 1.6 %-ot kitevő keresztényeket is). Szuromi professzor látogatása elsődlegesen a pakisztáni kisebbségi síita vallási vezetőkkel való találkozónak, valamint az oktatási, karitatív, és egészségügyi intézmények felkeresésének volt szentelve. Ennek keretében egyúttal találkozott a szikh, hindu és keresztény közösségek képviselőivel is.

Szuromi Szabolcs részletes megbeszélést folytatott április 20-án Qibla Ayaz-zal, a Pakisztáni Iszlám Vallási Tanács elnökével a vallási kisebbségek jogainak elismeréséről, és társadalmat gazdagító tevékenységükről. A Tanács az alkotmánybírósághoz hasonló funkciót tölt be Pakisztánban. Ennek keretében a Parlament által elfogadott jogszabályok normakontrolját látja el, vallási szempontból. Amennyiben az elfogadott új jogszabály nincs összhangban a Koránnal és a Szunával, akkor a Tanács megsemmisíti azt, és ajánlásokat tesz a kérdés törvényi rendezésére, a vallási tanítás megtartásának keretei között. Qibla Ayaz és Szuromi Szabolcs egyetértettek abban, hogy Pakisztánnak egyedülálló szerepe lehet a vallásközi harmónia kialakításában. Az eszmecserére a Pesavari Egyetemen került sor, ahol Szuromi professzor előadást tartott „Vallásközi dialógus építése – közös alapelvek” címmel. Az előadást követően Usman Ghani, az intézmény rektora, a vallási béke előmozdításáért végzett eddigi munkájáért, az egyetem legmagasabb, eddig első alkalommal átadott elismeréseben részesítette a vendéget.

Hivatalos programja keretében Szuromi professzor meglátogatta a Mian Wali-ban működő Imam Khumeni Trust központját, és vezetőjét, Allama Iftekhar Hussain Naqvi-t. A síita magánszervezetnek három fő tevékenységi köre van: többszáz árva kisgyermeknek nyújt lehetőséget a személyre szabott tanulásra, és az állami oktatási rendszerbe történő beilleszkedésre; orvosi ellátást biztosít a rászorulók számára, kiemelkedő szakmai színvonalon, többszáz beteg számára, a legszélesebb egészségügyi területen; élelmiszer és ivóvíz ellátásban részesíti a legszegényebb társadalmi réteget. A felsorolt tevékenységekben többszáz önkéntes segédkezik, vallási hovatartozástól függetlenül. A központ önálló médiacsatornával rendelkezik, és tavaly indította el saját alapítású egyetemét az információstechnológia területén. A felsorolt intézményi hálózat felkeresése során, Szuromi Szabolcs sajtónyilvános előadást tartott a vallások közötti békés együttműködésnek a társadalom peremére szorultakról való közös gondoskodás jelentőségéről.

Hírdetés

Látogatásának utolsó állomásaként, Szuromi Szabolcsot Iszlámábádban fogadta Allama Shabbir Hassan Maismi, a Pakisztáni Síita Vallási Tanács főtitkára, akivel – több síita vallási vezető társaságában – számos jelentős témában folytatott megbeszélést az összehangolt felekezeti együttműködések jelentőségéről, eredményeiről és további fejlesztéséről. Az iszlámábádi program záró eseménye a síiták legmagasabb színtű teológiai fakultásán, a Jamitu Al-Kauthar Egyetemen tett hivatalos látogatás volt, ahol Szuromi professzor Allama Sheakh Anwar Ali Najfi-val, az intézmény kiemelkedő tekintélyű rektorával folytatott hosszantartó eszmecserét a szekularizáció és az ateizmus súlyosan káros társadalmi hatásairól, különösen a mindennapi vallásgyakorlás, az emberi élet értéke és az erkölcs területén. A rektor több, komoly, és megfontolandó témát vetett fel, amelyek lényegileg előmozdíthatják a katolikus és iszlám teológusok együttgondolkodását a közeljövőben, a vallási béke megteremtése területén.

Szuromi Szabolcs Anzelm pakisztáni látogatása jelentős új hangsúlyokkal és kezdeményezésekkel gazdagította elsődlegesen az iszlám – keresztény párbeszédet. Egyúttal kiemelte a különböző vallások együttműködésének sajátos szerepét az emberhez méltó életkörülmények biztosítása és a mindennapi hívő élet gyakorlásához történő visszatérés területén.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »